Sažetak programa u Noći muzeja

Program koji udruga "Zvjezdano selo Mosor - znanost, kultura, umjetnost" priprema za manifestaciju Noć muzeja 2024., bit će kao i ranijih godina proveden u velikoj dvorani zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. Sastojat će se od kolaža glazbenih i scenskih izvedbi, kako za one najmlađe, tako i za odrasle. Pored toga, na prigodan način će biti ostvarena veza i s glavnom temom Noći muzeja, a bit će upriličeno i tradicionalno znanstveno-popularno predavanje. Ako vremenski uvjeti to dopuste, program će se sastojati i od astronomskih promatranja noćnog neba s terase zvjezdarnice.

Program

18.00 - 18.30
div
Prigodna izložba „Marko Marulić 500“, film „500 godina Judite“ i nagradni kviz o Splitu i Marku Maruliću u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split; izlagačice: Marija Gabrijela Perić i Katarina Sovulj
Povodom obilježavanja 500. obljetnice smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, prikazat će se kratki promotivni film ,,500 godina Judite" u produkciji Gradske knjižnice Marka Marulića Split. Na samoj projekciji bit će prisutne autorica filma Marija Gabrijela Perić i glavna protagonistica Katarina Sovulj. Nakon filma slijede nagradni kviz o Splitu i Marku Maruliću te prigodna izložba.
18.30 - 18.45
div
Glazbeni nastup učenika OŠ Sućidar iz Splita
Učenice OŠ Sućidar Ana Modrić, Dora Ozretić i Klara Modrić, pod vodstvom profesorice glazbene kulture Nade Talijančić, izvest će sljedeća klasična glazbena djela: 57-etida (Chopin), Mala noćna muzika (Mozart), Lagrimas (Tarrega), Ejercicios No. 9 (Ferrer), Serenade for guitar (Long), Allegro and perpetual motion (Suzuki) i Etida br. 20 (Beriot) svirajući na flauti, gitari i violi.
18.45 - 19.15
div
Predavanje Antice Lovrić i Josipa Joke Radića s temom ,,Iskustvom prošloga gradiš bolje sutra"
Antica Lovrić i Josip Joke Radić održat će kratko predavanje o tehničkim postignućima, koja se razvijaju izuzetno brzo, a teme su: ,,OLD TAJMERI pa do električnog automobila" i ,,DIGITALNA ERA pa do umjetne inteligencije". Predavači će izložiti svoje viđenje o navedenim temama u e-knjižici, malom vodiču za razgovor.
19.15 - 19.30
div
Nastup članova Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH): čitanje šaljivih pjesama i aforizama
Članovi i čelnici Udruge hrvatskih aforista i humorista - Mladen Vuković i Nađan Dumanić, govorit će šaljive pjesme i aforizme, koje objavljuju i u emisiji ,,Kad se smijah, tad i bijah" HRT Radio Splita, dok će Nikica Jurun, zaljubljenik u čakavsku poeziju, recitirati pjesme Zlatana Jakšića, pjesnika iz Selca na otoku Braču. Nazivi pjesama su ,,Paketi", ,,Otvaranje paketa" i ,,Snig na Braču".
19.30 - 20.15
div
Astronomsko promatranje neba
Ako vremenski uvjeti to dopuste, s terase zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosor bit će provedeno astronomsko promatranje noćnog neba uz korištenje teleskopâ. Promatranje će voditi astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez, uz asistenciju članova Udruge.
20.30 - 21.00
div
,,Na putu", nastup književnice Tanje Mravak
Književnica Tanja Mravak čitat će svoje zapise s putovanja.
21.00 - 21.30
div
Nastup pjesnika Ivice Sorića Surija
Tugarski pjesnik Ivica Sorić Suri recitirat će izabrane pjesme iz svojih zbirki pjesama: ,,Žuti kompresor", ,,Vidi točku šest" te ,,Bijeli medvjedi i narančaste elipse".
21.30 - 21.45
div
Scenski nastup učenika OŠ Kman-Kocunar: ,,Nova priča velikih i malih muzeja"
Učenici splitske OŠ Kman-Kocunar izvest će kratki igrokaz.
21.45 - 22.15
div
Glazbeni nastup učenika OŠ Kman-Kocunar
Školski zbor OŠ Kman-Kocunar, pod ravnanjem profesorice glazbene kulture Mirele Todorić, izvest će niz pjesama pod nazivom ,,Glazbom kroz stoljeća".
22.15 - 22.45
div
Glazbeni nastup Emily Maroš i Ivana Varenine
Emily Maroš i Ivan Varenina izvest će nekoliko domaćih i stranih skladbi iz popularnog repertoara.
22.45 - 23.30
div
Znanstveno popularno predavanje prof. dr. sc. Vernese Smolčić: ,,Čarobni svijet galaksija"
Svjetski priznata astrofizičarka i redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Vernesa Smolčić, održat će predavanje o galaksijama: „Kako se galaksije razvijaju kroz svemirsko vrijeme?“, jedno je od temeljnih pitanja na koje će se odgovoriti, a saznat će se i kako astrofizičari opažaju i proučavaju galaksije.
23.45 - 01.00
div
Astronomsko promatranje neba
Ako vremenski uvjeti to dopuste, s terase zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosor bit će provedeno astronomsko promatranje noćnog neba uz korištenje teleskopâ. Promatranje će voditi astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez, uz asistenciju članova Udruge.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Zvjezdano selo Mosor – znanost, kultura, umjetnost