Sažetak programa u Noći muzeja

Ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino će obilježiti raznolikim programom koji uključuje stručno vodstvo starogradskom jezgrom, keramičarsku radionicu za djecu, predavanje, predstavljanje novih akvizicija iz obiteljske kolekcije Polesini te čitanje dramskih klasika. Manifestacija će se održati u Istarskoj sabornici (Ulica Matka Laginje 6), dok će se radionica za djecu odvijati uz prethodnu najavu u muzejskoj keramičarskoj radionici ( Ulica sv. Maura 10).

Program

18.00 - 19.30
div
Stručno vodstvo po povijesnoj jezgri Poreča
Stručno vodstvo po povijesnoj jezgri grada Poreča u pratnji višeg kustosa Davora Munde.
18.00 - 20.00
div
Keramičarska radionica za djecu
Keramičarska radionica za djecu (uz najavu). Voditeljice: kustosice Vltava Muk i Klaudia Bartolić Sirotić.
19.30 - 20.00
div
Poreč u arhivskim fondovima Konzervatorskog odjela iz Trsta
Predavanje kustosa Gaetana Benčića, u kojem donosi dosad relativno nepoznate nacrte, fotografije i druge ilustrativne materijale vezane uz Poreč, pohranjene u arhivu Konzervatorskog odjela u Trstu.
20.00 - 20.30
div
Zbirka za budućnost: otkupi i donacije iz ostavštine Polesini
Predstavljanje otkupa i donacija iz ostavštine obitelji Polesini. Muzej od ove je godine bogatiji za više stotina predmeta koji čine iznimnu umjetničku, fotografsku i knjižnu ostavštinu te ostavštinu dokumentacijske građe. Ova vrijedna ostavština dokumentira povijest jedne od najznačajnijih istarskih plemićkih obitelji, ali i život Poreča i Poreštine. Zbirku će predstaviti kustos Gaetano Benčić.
20.30 - 21.00
div
Grad i ljudi iz objektiva markiza Polesinija
Predstavljanje fotografija iz fotoalbuma obitelji Polesini dobivenih donacijom. Zbirka fotografija obogaćena za više od 800 fotografija, nastalih tijekom 1920-ih i 1930-ih. Riječ je fototeci s minuciozno opisanim godinama, ljudima i motivima na fotografijama.
21.00 - 21.30
div
Razgovor s Gian Paolom Polesinijem
Razgovor s posljednjim potomkom obitelji Polesini, novinarom i filmskim kritičarem Gian Poalom Polesinijem, koji živi i radi u Udinama. Moderatorica: Elena Uljančić.
21.30 - 22.00
div
Karusel Goldoni
Čitanje dramskog teksta u izvedbi članova Društva prijatelja Giostre.

Sadržaj i oblikovanje programa: Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino