Sažetak programa u Noći muzeja

Zanimljivim programom koji počinje u 18 i traje do 23 sata u obilježavanje Noći muzeja i ove se godine uključio Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino. Program uključuje stručno vodstvo starogradskom jezgrom, grafičku radionicu za djecu, promociju knjige Gianpaola Polesinija, izložbu keramičkih skulptura, predavanja, kao i već tradicionalni razgovor s kazivačima, ove godine na temu „Anton Restović – pionir porečkog turizma“, dok će večer zaokružiti domaći zvučni i multimedijski umjetnik Alex Brajković. Manifestacija će se održati u Istarskoj sabornici, dok će se radionica za djecu odvijati u Centru za posjetitelje „La mula de Parenzo“.

Program

18.00 - 19.00
div
Stručno vodstvo po starogradskoj jezgri
Stručno vodstvo po starogradskoj jezgri u pratnji višeg kustosa Davora Munde.
18.00 - 19.30
div
Mala grafička radionica za djecu
Mala grafička radionica za djecu održat će se u Centru za posjetitelje "La mula de Parenzo" (Trg slobode 13). Voditeljice: Sabina Damiani i Vltava Muk. Broj mjesta je ograničen. Prijave su obavezne na e-mail: lamuladeparenzo@muzejporec.hr do 25.1.2024.
19.00 - 20.00
div
Predstavljanje knjige: Gianpaolo Polesini - „Polle. Il figlio unico“
Gianpaolo Polesini, markiz-pisac, posljednji potomak plemićke istarske obitelji, donosi priče svojih predaka koje su od 15. stoljeća do Drugog svjetskog rata ispričane u knjizi „Polle. Il figlio unico“ u izdanju L'Orto della Cultura. Moderator: Elena Ulančić
20.00 - 21.00
div
Razgovor s kazivačima: : „Anton Restović – pionir porečkog turizma“
Razgovor s kazivačima: „Anton Restović – pionir porečkog turizma“ moderirat će E. Uljančić. Anton Tonči Restović (1929.- 1978.), ekonomist i turistički djelatnik, pionir jugoslavenskog turizma, 1960-ih i 1970-ih snažno, vizionarski i neizbrisivo je obilježio turistički i kulturni razvoj Poreča i Istre. Sudjeluju: D. Restović, O. Cossetto, F. Palma, T. Tomičić, D. Krulčić, B. Gulić.
21.00 - 21.30
div
Otvorenje izložbe radova polaznika radionice kiparstva
Otvorenje izložbe radova polaznika radionice kiparstva koju vodi Elena Uljančić. Polaznici će se predstaviti svoje figurativne skulpture.
21.30 - 22.00
div
Novi nalazi: antička brončana skulptura
Novi nalazi: antička brončana skulptura. Kustos Gaetano Benčić predstavit će nove arheološke nalaze s Picuga, a posebno vrlo lijepo sačuvanu antičku brončanu skulpturu.
22.00 - 22.30
div
Fotovremeplov: 140 godina porečkog muzeja
Fotovremeplov: 140 godina porečkog muzeja Porečki muzej ove godine slavi svoj 140. rođendan. Povodom ove velike obljetnice javnosti će se kroz fotografije predstaviti djelovanje muzeja kroz povijest.
22.30 - 23.00
div
Live-electronics performans: "Lineworks" (Alex Brajković)
Lineworks - multi-instrumentalni, elektro-akustični, multikanalni performans koji istražuje ravnotežu između kompozicije i improvizacije, sintetiziranih i akustičnih zvukova, krutog i elastičnog glazbenog materijala, intenzivnih ritmova i ambijentalnih tekstura. Skladbe se izvode uz korištenje modularnih sintesajzera, računala, glazbenih i instrumenata i manipuliranih zvukova iz prirode i studija.

Sadržaj i oblikovanje programa: Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino