Sažetak programa u Noći muzeja

Za Noć muzeja 2024. Zavičajni muzej Ozalj pripremio vam je niz edukativnih i zabavnih sadržaja. Od događanja izdvajamo predstavljanje knjige Ozaljske priče Marinka Marinovića. Knjiga je namijenjena djeci i mladima i bit će predstavljena uz dodatni zabavni i glazbeni program. U Noći muzeja moći ćete poslušati i dva predavanja. Prvo predavanje Željka Juriše posvećeno je likovnim kolonijama Slavino proljeće koje se održavalo u Starom gradu Ozlju, ali i na drugim lokacijama poput Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj u Jaškovu. Drugo predavanje izv. prof. dr. sc. Snježane Schuster i dr. sc. Miroslava Razuma bavi se misterijima vampirskih ukopa na Starom gradu Ozlju. Također očekuje vas i stručno vodstvo kroz stalni postav muzeja.

Program

18.00 - 19.00
div
Predstavljanje knjige Ozaljske priče Marinka Marinovića
Predstavljanje knjige Ozaljske priče Marinka Marinovića održat će se za Noć muzeja 2024. Knjiga je namijenjena djeci i mladima i obuhvaća 120 priča temeljenih na povijesnim, mitološkim, etnografskim i drugim događajima iz ozaljske povijesti. Knjiga je izdana uz financijsku potporu Grada Ozlja i u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Ozlju u prosincu 2023.
19.15 - 20.15
div
Slavine likovne kolonije tijekom 80-ih - predavanje mag. hist. et. educ. geo. Željka Juriše
Tijekom osamdesetih u organizaciji Narodnog sveučilišta Ozalj održavane su likovne kolonije Slavino proljeće. U Ozalj su dolazili eminentni slikari s područja SFRJ, kako bi se poklonili princezi akvarela Slavi Raškaj, a ujedno i svojim primjerom pokazali nove i stare vizure ozaljskog kraja. Jedna od zanimljivosti tih susreta bila je suradnja s Centrom za pružanje usluga u zajednici Ozalj.
20.30 - 21.30
div
Bioantropološka istraživanja Starog grada Ozlja - Misterij vampirskog ukopa? - predavanje izv. prof. dr. sc. Snježane Schuster i dr. sc. Miroslava Razuma
Kao što je već poznato, Stari grad Ozalj predstavlja izuzetno vrijedan arheološki lokalitet. Tijekom arheoloških istraživanja 1993. godine, u nekadašnjoj romaničkoj kapelici, pronađena su 2 skeletna ukopa. Zahvaljujući bioantropološkim analizama kostiju, možemo pretpostaviti, kako su živjele, te na koji su način stradale ove osobe. Predstavlja li kamen u grobu 2 ukop vampira u Ozlju?
18.00 - 23.00
div
Stručno vodstvo kroz stalni postav svakih sat vremena
Za Noć muzeja 2024. svim posjetiteljima omogućujemo stručno vodstvo svakih sat vremena od 18:00 do 23:00 sata.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Zavičajni muzej Ozalj