Sažetak programa u Noći muzeja

Zavodi i klinike Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu će i ove godine sudjelovati u Noći muzeja pod naslovom Muzeji i nova publika. Kroz različite izložbe i radionice posjetitelji će biti upoznati s različitim aspektima veterinarske medicine, a dočekat će ih i minijaturna džungla puna raznih egzotičnih bića.

Program

18.00 - 00.00
div
Lovačka sekcija Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu "dr. OTO ROHR" na Noći muzeja 2024. - WildVefNight
Na izložbi će biti izloženi dermo preparati pojedinih vrsta divljih životinja. Nova publika, ali i svi „stari“ posjetitelji moći će uživo vidjeti preparate divljih životinja u stvarnoj veličini.
18.00 - 00.00
div
Lovačka sekcija Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu "dr. OTO ROHR" na Noći muzeja 2024. - WildVefNight
Uz izložbu, najmlađi će moći nastaviti šumsku avanturu kroz razne aktivnosti na radionicama u kojima će se moći okušati (uparivanje slika, slagalice). Također, moći će pokazati svoje vještine prepoznavanja različitih vrsta divljih životinja te crtanja istih.
18.00 - 00.00
div
Zavod za fiziologiju i radiobiologiju
Edukativna izložba zamišljena je kao niz od 5 kraće sekcije (s prezentacijama) koje bi posjetitelje upoznale s nekim od egzotičnih životinja kućnih ljubimcima i njihovom krvi. U prostorijama Zavoda također bi bile izložene i fakultetske životinje (ribe, vodozemci, zmije, poluvodene kornjače, kopnene kornjače, gušteri, ptice i kukce), kožne tvorevine koje bi posjetitelji mogli razgledati.
18.00 - 00.00
div
Edukativno-arhivska postaja za pčelarstvo - Pčele su najvažnija bića na našoj planeti
Noć muzeja 2024. godine na temu „Muzeji i nova publika“ ubuhvatit će usporedan prikaz muzejskih i suvremenih izložaka pojedinih dijelova biologije, fiziologije i patologije pčela, tehnologije pčelarenja te povezanu priču o dobrim pčelarskim, veterinarskim i okolišnim praksama primjenom kojih se omogućava uspješna pčelarska proizvodnja.
18.00 - 00.00
div
Edukativno-arhivska postaja za pčelarstvo - Pčele su najvažnija bića na našoj planeti
Radionice će se zasnivati na prikazu niza pčelinjih prozvoda i njihovih prerađevina čime će se posjetitelji upoznati s koristima i mogućnostima njihove primjene. Za grupne posjete učenika planirane su radionice natjecateljskog tipa iz područja prepoznavanja i opisima funkcija izložaka kroz usporedbu s digitalnim fotografijama, a za najmlađe natjecanje u crtanju i izrađivanju košnica.
18.00 - 00.00
div
Zavod za veterinarsku patologiju
Prikazat će se 3000 preparata patološki promijenjenih organa različitih životinjskih vrsta, humanih organa, konkremenata, stranih tijela i urođenih deformiteta (nakaza) sakupljanih tijekom kliničkog rada. Također, posjetitelji će moći vidjeti zbirku edukativnih materijala koje su djelatnici koristili u edukaciji brojnih naraštaja doktora veterinarske medicine.
18.00 - 00.00
div
Zavod za uzgoj životinja i stočarsku proizvodnju
Biti će izložena muzejska zbirka gipsanih i virtualnih 3D modela animalističkih motiva, dermopreparati, kolekcije perja, kolekcije zubala goveda i konja, knjižnica Zavoda, arhivski namještaj, laboratorij i uređaji koji su bili korišteni u znanstvene i stručne aktivnosti, nastavna oprema korištena prije digitalizacije, slike iz arhive Zavoda i posteri s hrvatskim autohtonim pasminama.
18.00 - 00.00
div
Zavod za uzgoj životinja i stočarsku proizvodnju
Posjetitelji će moći sudjelovati i u kvizu ‘’Kviz u mraku, kviz u strahu’’.
18.00 - 00.00
div
Klinika za porodništvo i reprodukciju
Izložit će se zbirka Klinike za porodništvo i reprodukciju koja prikazuje preparate fetusa i novorođenčadi različitih vrsta domaćih životinja te preparate tzv. nakaza koje predstavljaju najčešće malformacije u razvoju plodova. Uz to, bit će izloženi i instrumenti koji se koriste prilikom asistiranja pri teškim porodima domaćih životinja.
18.00 - 00.00
div
Zavod za parazitologiju i invazijske bolesti s klinikom - „Harry Potter i Odaja parazita“
Izložbu će posjetitelji moći razgledati pod stručnim vodstvom. Uz izložbu, posjetitelji će se moći fotografirati u foto kutku, te će biti dostupne igre (puzzle, memory…) za mlađe posjetitelje. Biti će dostupni i promotivni letci o koprološkoj pretrazi konja i kućnih ljubimaca te o zaštiti protiv ektoparazita.
18.00 - 00.00
div
Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju - UMJETNOST JE U NAMA – SAVRŠENSTVO MIKROSTRUKTURE
Interaktivna izložba je namijenjena primarno učenicima osnovnih i srednjih škola, s mogućnošću prilagodbe za sve zainteresirane generacije. Sadržavat će 10-15 slika mikrostrukture organa. Na projektoru će se prikazivati skenovi odabranih organa. Studentica Akademije likovnih umjetnosti Elena Poljuha će stvarati digitalnu sliku organa. Pomoću mikroskopa moći ćete i sami nacrtati umjetničko djelo.
18.00 - 00.00
div
Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju - „Izložba kostura domaćih i divljih životinja“
Pomoću kostura bit će prikazana raznolikost koštanog sustava kralježnjaka. Djelatnici i volonteri tumačit će osobitosti specifične za pojedine vrste u kontekstu njihovih bioloških i ekoloških karakteristika te evolucijski razvoj pojedinih dijelova kostura. Ovom izložbom bit će istaknuta važnost prikupljanja, obrade i analize osteološkog materijala u procesu učenja i razumijevanja građe životinja.
18.00 - 00.00
div
Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju - „Izložba anatomskih preparata domaćih i divljih životinja“
Prikazat će se raznolikost unutarnje građe domaćih i divljih životinja pomoću organa pohranjenih u staklenim spremnicima. Djelatnici i volonteri tumačit će građu, funkciju i komparativne razlike između životinja. Izložbom će se istaknuti važnost konzerviranja unutarnjih organa radi korištenja u nastavi, a u svrhu osiguranja komparativnog prikaza i smanjenja količine životinjskog materijala.
18.00 - 00.00
div
Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo
Posjetiteljima će biti prikazana povijesna zbirka s prikazima starih knjiga, propisa, diploma kao i instrumenata s kojima su se kolege nekada služili. Uz prikaze zbirke odgovarali bi i na postavljena pitanja iz područja povijesti veterinarske djelatnosti.
18.00 - 00.00
div
U.S.V.M. “EQUUS” - mini Reptilomanija+
Biti će izložene egzotične životinje (gmazovi, vodozemci, člankonošcu) u suradnji sa studentima Udruge i volonterima Gmazare te Glodare. BIlo bi omogućeno fotografiranje sa egzotičnim životinjama te će se izložiti promotivni materijali Udruge.
18.00 - 00.00
div
Klinika za unutarnje bolesti - Skills lab Klinike za unutarnje bolesti
Posjetitelji će se upoznati sa svakodnevnim radom veterinara u klinici. Izložba će prikazati kako su veterinari radili nekada i kako rada danas. Posjetitelji izložbe moći će naučiti osnove rada s ultrazvučnim aparatom i sve što se na ultrazvuku može vidjeti. Također, istražit će što sve možemo vidjeti pomoću mikroskopa, a ako su dovoljno hrabri moći će vidjeti što se sve može naći u uhu.
18.00 - 00.00
div
Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela - Uronimo u vodeni svijet
Posjetitelji će se moći upoznati s bogatim fundusom različitih trajnih preparata akvatičnih organizama te vidjeti brojne patološke promjene u riba, kao i uroniti u svijet parazita koji utječe na akvatične organizme i funkcioniranje vodenog ekosustava. Planira se prikazati i edukativni video o značaju različitih riba. Posjetitelji će moći promatrati ribice u akvariju te naučiti sve o brizi o njima.
18.00 - 00.00
div
Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela - Uronimo u vodeni svijet
Za posjetitelje, osobito djecu školske dobi bit će organizirana mini radionica na kojoj će se educirati o pojedinim anatomskim sustavima akvatičnih organizama. Sudionici će imati priliku da uz pomoć mikroskopa zavire u mikrosvijet krvnih stanica riba, krvnih parazita i histologiju škrga i kože. Najmlađa publika će moći crtati razne oblike školjki i modelirati ih plastelinom.https://noc-muzeja.hr/m

Sadržaj i oblikovanje programa: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu