Sažetak programa u Noći muzeja

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ove se godine uključuje u Noći muzeja sa željom da posjetiteljima pokaže svoju raznovrsnu muzejsku građu - od opreme i instrumenata koji su se u prošlim stoljećima koristili pri teškim porođajima, operacijama i kastraciji do suvremene kirurške opreme, digitalnih rješenja u izvođenju nastave te primjene umjetne inteligencije u dijagnostici i liječenju životinja. Posjetitelji će upoznati raznolikost veterinarskih djelatnosti, i to od mikroorganizama - parazita, riba i pčela, egzotičnih životinja do gipsanih motiva domaćih životinja, kostura domaćih i divljih životinja te živih egzotičnih životinja.

Program

18.00 - 23.00
div
Izložba Zavoda za veterinarsku patologiju
Muzejska zbirka sastoji se od oko ukupno 3000 preparata patološki promijenjenih organa različitih životinja vrsta, humanih organa, konkremenata, stranih tijela i urođenih deformiteta. Posjetitelji će moći vidjeti i oko 700 histoloških preparata, od čega se dio nalazi u digitalnom obliku, snimljen u 3D formatu, te low-cost skener za snimanje virtualnih preparata.
18.00 - 23.00
div
Moj pas je zaboravio popiti svoju terapiju - Zavod za farmakologiju i toksikologiju
Posjetitelji će moći vidjeti kojim se sve metodama koriste veterinari prilikom primjene terapije svojim pacijentima. Vlasnici ljubimaca upoznat će razne trikove za lakše davanje lijekova u kućnim uvjetima kako ne bi došlo do neželjena preskakanja doze ili subdoziranja u liječenju naših četveronožnih prijatelja.
18.00 - 23.00
div
Mala veterinarska apoteka - Zavod za farmakologiju i toksikologiju
Na radionici Mala veterinarska apoteka sudionici će imati priliku preuzeti ulogu veterinarskog farmaceuta i okušati se u formuliranju jednostavnih veterinarskih magistralnih pripravaka.
18.00 - 23.00
div
Uronimo u vodeni svijet - Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela
Posjetitelji će se upoznati s bogatim fundusom različitih trajnih preparata slatkovodnih i morskih riba te drugih akvatičnih organizama. Vidjet će i brojne patološke promjene u slobodnoživućih i uzgajanih riba te uroniti u svijet parazita koji utječe na akvatične organizme i funkcioniranje vodenog ekosustava.
18.00 - 23.00
div
Koliko mi je godina? - Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela
Za djecu školske dobi bit će organizirana mini radionica na kojoj će se određivati starost riba. Sudionici će imati priliku da se uz pomoć mikroskopa okušaju u određivanju starosti riba prema izgledu ljuski. U hodniku Zavoda posjetitelji mogu uživati promatrajući ribice u akvariju, uočiti kako se ponašaju te naučiti koje su najčešće držane akvarijske vrste.
18.00 - 23.00
div
A zašto su pčele važne? - Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela
Izložba nudi usporedan prikaz muzejskih i suvremenih izložaka pojedinih dijelova biologije, fiziologije i patologije pčela, tehnologije pčelarenja te povezanu priču o dobrim pčelarskim, veterinarskim i okolišnim praksama primjenom kojih se omogućava uspješna pčelarska proizvodnja.
18.00 - 23.00
div
Izložba Zavoda za sudsko i upravno veterinarstvo
Posjetitelji će vidjeti instrumente koji su se koristili pri teškim porođajima, embriotomiji te kastraciji muških domaćih životinja. Izložit će se i originalne diplome prvih hrvatskih veterinara, kovača i mesarskih obrtnika iz razdoblja od 1867. do 1923., razni dokumenti poznatih veterinarskih stručnjaka te zbirka potkova.
18.00 - 23.00
div
Izložba Zavoda za parazitologiju i invazijske bolesti s klinikom
Izložit će se odabrani paraziti iz zbirke parazita te će se ponuditi slaganje slagalica i druge igre. Odabrani paraziti (makroskopski i mikroskopski) bit će postavljeni u vježbaonici, s opisom svakog od njih.
18.00 - 23.00
div
Izložba Zavoda za uzgoj životinja i stočarsku proizvodnju
Izložit će se muzejska zbirka gipsanih animalističkih motiva kipara Roberta Frangeša Mihanovića, dermopreparati kunića i peradi, kolekcije perja, zubala goveda i konja, muzejske slike iz arhive Zavoda te edukativni posteri na kojima su predstavljene hrvatske autohtone pasmine domaćih životinja. Prikazat će se i edukativna videoprezentacija ''Izvorne pasmine – naše blago''.
18.00 - 19.00
div
Izložba Zavoda za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Povodom 100 godina djelovanja Zavoda za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane predstavit će se rad Zavoda kroz povijest i prikazati nastavni materijali, administrativni zapisi, laboratorijski uređaji i pribor, fotografije i preparati te primjeri pakovina hrane. Izložit će se zbirka autorskih knjiga, ocjenskih radova, časopisa te Bibliografije Zavoda.
18.00 - 23.00
div
EgzoCells arhivska zbirka - Zavod za patofiziologiju
Izložit će se arhivska zbirka krvnih preparata egzotičnih vrsta životinja koji su sve češći ''kućni'' ljubimci ljudi te prikazati sve veća potreba za ručnom dijagnostikom staničnih elemenata u krvi. Postavit će se slike različitih krvnih stanica uz odgovarajuću životinju, a nakon toga će se sudionici moći iskušati u kvizu koji će biti dostupan na laptopu preko Kahoot aplikacije.
18.00 - 23.00
div
Izložba kostura domaćih i divljih životinja u anatomskom muzeju Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju
Pomoću kostura koji čine stalni postav Anatomskoga muzeja bit će prikazana raznolikost koštanog sustava kralježnjaka. Djelatnici i volonteri Zavoda tumačit će osobitosti specifične za pojedine vrste u kontekstu njihovih bioloških i ekoloških karakteristika. Objasnit će se i evolucijski razvoj pojedinih dijelova kostura.
18.00 - 23.00
div
Izložba anatomskih preparata domaćih i divljih životinja u velikoj sekcijskoj dvorani Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju
Prikazat će se raznolikost unutarnje građe domaćih i divljih životinja pomoću odabranih organa pohranjenih u staklenim spremnicima. Svaki organ bit će popraćen tiskanim letkom na kojem će se nalaziti popis anatomskih dijelova izloženog organa. Djelatnici i volonteri, koji će biti zaduženi za pojedinu skupinu izloženih organa, tumačit će građu, funkciju i komparativne razlike među životinjama.
18.00 - 23.00
div
Digitalizacija osteološke zbirke riba u Histološkoj vježbaonici Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju
Izložba donosi digitaliziran prikaz kostura (iz Radne osteološke zbirka riba) i trajnih mokrih preparata slatkovodnih i morskih riba koja je produkt suradnje znanstvenika Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju te Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela.
18.00 - 23.00
div
Radionica i izložba Ovo je moj zub, a ja sam... Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju
Prema zubima pogađat će se o kojoj se vrsti ribe radi te zaključivati o njezinoj prehrani. Organizirat će se mini radionice natjecateljskog karaktera u prepoznavanju vrste riba prema njihovim zubima. Sudionici će pokušati prema obliku i položaju zuba prepoznati radi li se o mesoždernim ili biljoždernim vrstama.
18.00 - 23.00
div
RogoVefNight - Lovačka sekcija Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ''dr. Oto Rohr"
Izložit će se rogovi pojedinih vrsta divljih životinja. Posjetitelji će se moći okušati u kolu sreće kojim će odabrati put za nastavak avanture kroz razne aktivnosti na radionici: memory (uparivanje slika s imenima životinja), slagalica (slaganje ciklusa rasta rogovlja), povezivanje parova (spajanje rogova s vrstom životinje).
18.00 - 23.00
div
Izložba Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju
Izložit će se fotografije oka uz izlaganje oftalmoloških instrumenata i modela oka. Posjetitelji će moći razgledati lubanje pojedinih vrsta životinja, različitu građe zubala te vidjeti razliku stomatološkog aparata za konje i male životinje kao i kopita i kopitnica kao i ostalog pribora i modela koji se koristi u ortopediji konja kroz povijest i danas.
18.00 - 23.00
div
Izložba Klinike za porodništvo i reprodukciju
Na izložbi Klinike za porodništvo i reprodukciju biti će moguće vidjeti eksponate mladunčadi s patološkim defektima.
18.00 - 23.00
div
Mini Reptilomanija+ Studentske udruga Equus
Izložit će se nekoliko egzotičnih životinja – gmazova i glodavaca o kojima će posjetitelji imati priliku naučiti zabavne činjenice. Također će se posjetitelji moći slikati s egzotičnom životinjom i stupiti u izravan kontakt s ovim predivnim bićima.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu