Sažetak programa u Noći muzeja

Publika će moći pogledati stalnu izložbu o valpovačkim vlastelinima, geološku izložbu, izložbu 107. brigade te likovnu izložbu „Hrvatska moderna iz fundusa Muzeja Valpovštine“. Ove godine biti će organizirane dvije radionice. Jednu će održati Marta Đurković dok će drugu voditi akademska slikarica Slobodanka Griva Šokac i Davor Šokac. Za zaljubljenike u povijest Zdravko Birovljević će održati predavanje pod nazivom „Valpovačke obitelji (prezimena) u 18. stoljeću – predavanje, razgovor, radionica“, dok će Stjepan Vidaković kroz dva stručna vodstva zainteresirane za povijest valpovačkih vlastelina provesti po stalnoj izložbi. Na facebook stranici Muzeja Valpovštine biti će objavljena i virtualna izložba „Zima“ autorice Slobodanke Grive Šokac.

Program

18.00 - 23.00
div
Stalna izložba „Ostavština plemićkih obitelji Prandau i Normann
Izložba "Ostavština plemićkih obitelji Prandau i Normann" predstavlja stalnu izložbu Muzeja Valpovštine na kojoj se posjetitelji mogu upoznati s predmetima iz svakodnevnog života dvije valpovačke vlastelinske obitelji koje su od 1721. do 1945. godine upravljale valpovačkim dvorcem i vlastelinstvom.
18.00 - 23.00
div
Hrvatska moderna iz fundusa Muzeja Valpovštine
Izložba "Hrvatska moderna iz fundusa Muzeja Valpovštine otvorena je 7. prosinca 2023. godine u sklopu obilježavanja Dana Grada Valpova. Izložba donosi prikaz dvadeset likovnih radova eminentnih umjetnika hrvatske moderne. Djela su nastala u razdoblju od 1938. do 2010. godine.
18.00 - 23.00
div
Izložba "Geološka zbirka"
Izložba Geološka zbirka predstavlja uzorke tla s prostora Slavonije koji su iskopani uslijed traganja za naftom i zemnim plinom. Izložba nas vodi u davnu geološku prošlost našeg planeta te nam donosi priču postanka tla na kojemu se i danas nalazimo.
18.00 - 23.00
div
Izložba „107. brigada“
Izložba „107. brigada“ je izložba fotografija pripadnika 107. valpovačke brigade nastalih za vrijeme Domovinskog rata. Uz fotografije posjetitelji mogu vidjeti i priznanja koje je brigada temeljem svog ratnog puta zaslužila.
18.00 - 19.30
div
Mali arheolozi
Kustosica Muzeja Valpovštine Marta Đurković održat će radionicu za najmlađe posjetitelje u kojoj će se upoznati s poslovima arheologa. Na igraonici će polaznici oblikovati pronađene predmete od gline te će na zabavan način naučiti zanimljivosti iz davne prošlosti našega kraja.
18.00 - 19.30
div
Likovna radionica za djecu i mlade
Likovna radionica pod vodstvom akademskih slikara Slobodanke Grive Šokac i Davora Šokca namijenjena je najmlađim posjetiteljima muzeja koji će kroz likovne radove na novi i zanimljiv način dodatno obogatiti znanje iz povijesti Valpova i valpovačkog dvorca. Pored likovnih tehnika za one zainteresirane biti će i organizirana radionica izrade nakita od gline.
18.00 - 23.00
div
Virtualna izožba "Zima"
Autorica izložbe Slobodanka Griva Šokac priredila je izložbu likovnih radova iz Ateliera Griva pod nazivom "Zima".
18.30 - 19.30
div
Stručno vodstvo po stalnoj izložbi "Ostavština plemićkih obitelji Prandau i Normann"
Posjetitelji će se moći upoznati s stalnom izložbom Muzeja Valpovštine koja donosi predmete vezane za svakodnevni život valpovačkih vlastelina iz obitelji Hilleprand von Prandau i Normann von Ehrenfels.
19.30 - 21.00
div
Predavanje: „Valpovačke obitelji (prezimena) u 18. stoljeću – predavanje, razgovor, radionica“
Predavanje će se održati u prostorijama dvorske kapele. Predavanje će održati Zdravko Birovljević, lokalni istraživač tema iz povijesti Valpova i Valpovštine. Na predavanju će izložiti saznanja o razvoju i pojavi najstarijih valpovačkih prezimena s posebnim osvrtom na ona koja su i danas prisutne među valpovačkim obiteljima.
21.00 - 22.00
div
Stručno vodstvo po izložbi "Ostavština plemićkih obitelji Prandau i Normann"
Posjetitelji će se moći upoznati s stalnom izložbom Muzeja Valpovštine koja donosi predmete vezane za svakodnevni život valpovačkih vlastelina iz obitelji Hilleprand von Prandau i Normann von Ehrenfels.
22.00 - 22.40
div
Nastup akustičnog dua "Ivan&Mislav acoustic duo"
U sklopu odražavanja 19. Noći muzeja u Muzeju Valpovštine će nastupiti „Ivan&Mislav acoustic duo“. Ovi mladi glazbenici publici će se predstaviti akustičnim izvedbama skladbi domaćeg i stranog rocka. Početak nastupa je u 22:00 sati. Pozivamo sve zainteresirane da iskoriste ovu priliku i poslušaju njihov nastup u jedinstvenom ambijentu Muzeja Valpovštine!

Sadržaj i oblikovanje programa: Ustanova za kulturne djelatnosti “Ante Evetović Miroljub” Valpovo – Muzej Valpovštine