Sažetak programa u Noći muzeja

Tvrđava Klis jedna je od povijesno najvažnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja u Hrvatskoj. U ovogodišnjoj Noći muzeja svi posjetitelji moći će u novoobnovljenom prostoru Topničke vojarne pogledati izložbu "Klis na fotografijama Ive Pervana" koja prikazuje autorovo viđenje kulturne baštine i prirodnih znamenitosti Klisa. Pod vodstvom Povijesne postrojbe "Kliški uskoci", koja će posjetitelje dočekati u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem, organiziran je vođeni obilazak tvrđave i upoznavanje s njezinim značajem i povijesnim razvojem. Uz pratnju vodiča će se moći razgledati i zbirka povijesnog oružja i uskočkih odora u Uskočkoj oružarnici kao i muzejski sadržaj iz doba Trpimirovića u Kneževom dvoru.

Program

18.00 - 00.00
div
Izložba "Klis na fotografijama Ive Pervana"
Razgledavanje izložbe „Klis na fotografijama Ive Pervana“. Riječ je o izložbi fotografija istaknutog i višestruko nagrađivanog hrvatskog fotografa, Ive Pervana, kojem su kulturna i prirodna baština njegov prioritetni interes u fotografiji uz želju da se slikom sačuva povijest našeg naroda jer vrijeme, a često i naš nemar rezultiraju nestajanjem brojnih vrijednosti.
19.00 - 22.30
div
Vođeni obilazak lokaliteta tvrđave Klis pod vodstvom Povijesne postrojbe "Kliški uskoci"
Upoznavanje s povijesnim razvojem Tvrđave Klis od njezinih početaka do danas kao i njezinim značajem za hrvatsku povijest, pod vodstvom Povijesne postrojbe "Kliški uskoci" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem iz pripadajućeg doba slavne uskočke srednjovjekovne prošlosti. Obilazak je organiziran u dva termina. 1. 19:00 - 20:30 h 2. 21:00 - 22:30 h
18.00 - 00.00
div
Razgledavanje izložaka muzejske zbirke Uskočke oružarnice i Kneževog dvora uz pratnju vodiča
Razgledavanje povijesnih znamenitosti unutar Tvrđave Klis, uz pratnju vodiča, s naglaskom na: muzejsku zbirku povijesnog oružja i uskočkih odora u Uskočkoj oružarnici, muzejski sadržaj iz doba Trpimirovića u Kneževom dvoru, sakralnu povijesnu crkvu sv. Vida.

Sadržaj i oblikovanje programa: Tvrđava Klis