Sažetak programa u Noći muzeja

U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim sferama života i rada – od dramatičnih klimatskih promjena, pandemije Covida 19, koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života, tako i do katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, Sisak, Petrinju, dodatno je pojačao osjećaj nesigurnosti. Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju važnu ulogu. Spomen-muzej biskupa J.J.Strossmayera u Đakovu i ove godine sudjeluje u 18. NOĆI MUZEJA na temu MUZEJI SU VAŽNI! Kao i svih prethodnih godina, posjetitelji će moći uživati u raznovrsnom programu.

Program

18.00 - 19.00
div
IZRADA NAKITA
Na radionici će se izrađivati nakit od aluminijske folije, upoznati i usvojiti razne tehnike izvedbe i kombiniranje ritma. Cilj ove radionice je izraditi suvremeni nakit inspiriran prapovijesnim i tradicionalnim narodnim ornamentom. Radionica je predviđena za djecu viših razreda osnovne škole, srednjoškolce i odrasle osobe. Za djecu nižih uzrasta pripremili smo perlice za izradu nakita.
18.00 - 20.00
div
PRALINE "SOFIJINA SRCA" + predstavljanje brošure prigodom 260 g. rođenja Sofije Haibel
U kulturnoj povijesti Đakova i Osječko-baranjske županije teško je pronaći ljubavni par koji se može usporediti s Jakobom Haibelom i Sofijom Weber Haibel. Učenici Srednje strukovne škole A. Horvata, uz svoje mentorice, uvest će nas u svijet čokolade. To su đakovačke praline "Sofijina srca", izrađene u tri verzije - od fine čokolade s punjenjem od ekolješnjaka, pireom od višnje te samo čokolade.
18.00 - 19.00
div
SAKRALNA KIPARSKA DJELA IZ ZBIRKE LJEVAONICE UMJETNINA UJEVIĆ
U kripti katedrale sv. Petra moći ćete uživati u jedinstvenoj izložbi sakralnih kiparskih djela iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević - 107 djela, većinom, raspela i likovi svetaca, koja su oblikovala 43 hrvatska umetnika. Djela suvremenih kipara: Kerdića, Valdeca, Sikirice, Radauša..Kipari su definirali svoja djela najviše u bronci, potom aluminiju, keramici i dr. Autor izložbe je Milan Bešlić.
19.00 - 20.00
div
150 GODINA DVD-a ĐAKOVO
Sto i pedeset godina djelovanja DVD-a Đakovo pretočeno je u izložbu, svojevrsni vremeplov kroz tih stoljeće i pol. O radu društva, prikazat će se kratki film. Autor izložbe je Bruno Bunjevac. Izložbu je koncipirao kao spoj staroga i novoga, prezentirajući vatrogasnu opremu, spise, zastave i odore, fotografije... Izložba svjedoči o bogatoj povijesti društva.
19.00 - 20.00
div
"BILE JEDNOM JEDNE KUNE"
ART za po DOMA predstavlja novu seriju ilustracija "Bile jednom jedne kune". Ovaj niz koloriranih crteža akademska slikarica Marija Adrić Soldo naslanja se na dizajn hrvatskih papirnatih novčanica, rad slikara i grafičara, Miroslava Šuteja te profesora Vilka Žiljka. Koncept čine portret velikana, broj koji označava vrijednost novca te boju koju je određena novčanica nosila.
20.00 - 21.00
div
KONCERT
Solistički koncert glazbenika Darka Čuvidića, mag.mus. Koncert će izvoditi na tri instrumenta: samica, brač i čelo; a na repertoaru će se pronaći klasična glazba, moderna-ethno i tradicijska glazba.
18.00 - 22.00
div
RAZGLEDAVANJE STALNOG POSTAVA
Tijekom cjelokupnog trajanja programa Noći muzeja, posjetitelji će moći razgledavati stalni postav muzeja.

Sadržaj i oblikovanje programa: Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera