Sažetak programa u Noći muzeja

Ovogodišnjim će programom Noći muzeja PPMHP i njegove dislocirane zbirke ispričati priču o ulozi muzeja u zajednici. Njegov značaj za zajednicu i održivi razvoj pokazat ćemo učeničkim koncertom, programima za djecu, obitelji i lokalnu zajednicu te programima koji su proizašli iz suradnji s građanskim udrugama. Mnogobrojne radionice, vodstva, mobilna i web aplikacija, promocije knjiga, korištenje muzejske građe te studentska praksa ukazuju na važnost muzeja za kvalitetno obrazovanje djece, mladih i odraslih. Muzej je također mjesto gdje ljudi u sigurnim rukama ostavljaju svoje uspomene i drage predmete koje ćemo pokazati na izložbi „Akvizicije '22“, a projekcijom „Restauracije '22“ prezentirat ćemo restaurirane predmete.

Program

18.00 - 19.00
div
Predstavljanje knjige autora dr. sc. Branka Belamarića „Viški boj u svjetlu brodskog naoružanja“
Predavanje i predstavljanje knjige o bitki kod Visa iz 1866. godine održat će dr. sc. Branko Belamarić, ing. brodogradnje koji se više godina bavio istraživanjem te teme.
19.00 - 20.30
div
Učenički koncert
Učenici Glazbene škole "Ivana Matetića Ronjgova" iz Rijeke održat će Večernji koncert.
20.30 - 21.30
div
PerPeTuUm aGile – predstavljanje projekta studentske prakse
Projekt Filozofskoga fakulteta u Rijeci "PerPeTuUm aGile" (Povijest, Povijest umjetnosti, Talijanistika, Germanistika – razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse) i suradnju s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka predstavit će profesorica doc. dr. sc. Kosana Jovanović i student Hrvoje Matrljan.
21.30 - 22.30
div
Obiteljska radionica oživljene povijesti
Udruga "Ordo Sancti Viti" održat će obiteljsku radionicu oživljene povijesti za djecu i roditelje u Mramornoj dvorani u sklopu Kulturno-turističke rute "Putovima Frankopana".
18.30 - 22.00
div
Vodstvo po stalnom postavu muzeja
Igor Žic će održati tri vodstva po stalnom postavu muzeja: u 18.30, 20 i 21.30 sati.
21.00 - 22.00
div
Vodstvo na znakovnom jeziku
U suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ kustos arheolog Ranko Starac održat će vodstvo po stalnom postavu "Tragovi vremena" s pratnjom na znakovnom jeziku.
18.00 - 19.00
div
Udruga Vida - predstavljanje programa
Udruga Vida koja je sudionik Građanskog muzejskog vijeća PPMHP održat će predstavljanje dvaju svojih programa: "Zoja" - zajednicom do zdravlja i „IPSilon“- primjena učinkovitog modela podržanog zapošljavanja osoba sa psihosocijalnim poteškoćama.
18.00 - 01.00
div
Akvizicije '22
Izložbom "Akvizicije '22" pokazat će se odabrani predmeti koji su u 2022. godini donirani, otkupljeni ili pravnom stečevinom dospjeli u Muzej.
18.00 - 01.00
div
Restauracije '22
Projekcijom "Restauracije '22" prezentirat će se odabrani predmeti koji su restaurirani u 2022. godini.
18.00 - 01.00
div
Predstavljanje Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“
Predstavljanje projekta Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana".
18.00 - 01.00
div
Digitalna izložba projekta TEMPUS
Na ekranu u postavu na drugom katu bit će predstavljena nova digitalna izložba EU Interreg projekta TEMPUS (Temporary USes as start-up actions to enhance port (in)tangible heritage).
18.00 - 01.00
div
Muzejska aplikacija
Plakatima i letcima bit će predstavljena nova muzejska web i mobilna aplikacija.
18.00 - 22.00
div
Čudotvornica - radionice za djecu
U prostoru Čudotvornice održat će se edukativne radionice za djecu.
18.00 - 01.00
div
Djetinjstvo iza željezne zavjese
Izložba "Djetinjstvo iza željezne zavjese" tematizira djetinjstvo u 70-im i 80-im godinama 20. stoljeća. Autorica izložbe dr. sc. Tea Peričić zainteresiranim posjetiteljima bit će na raspolaganju za razgovor o izložbi od 20 do 23 sata.
18.00 - 22.00
div
Memorijalni centar Lipa pamti - izložba "Maškare i zvončari Lipe"
Izložbom se predstavlja pokladno razdoblje od Antonja do Pepelnice kroz tradiciju i običaje mjesta Lipe. Suradnice na izložbi su predstavnice Mjesnog odbora Lipa, Sanja Afrić i Đeni Šamanić.
18.00 - 22.00
div
Muzejska zbirka Kastavštine - novi stalni postav
Organizirat će se razgledavanje novog stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine i izložbe „Iz muzejskog vremeplova“ uz nastup učenika Glazbenog odjela Osnovne škole „Milan Brozović“ Kastav pod vodstvom Tajane Dukić, prof. glazbe.
18.00 - 01.00
div
Zavičajni muzej Drenove - "Bez granica"
Zoran Krušvar: Prezentacija AR Stražara – inovativne digitalno/povijesne priče sa granice Benedikt Perak (FFRI): Korištenje naprednih tehnologija umjetne inteligencije u kreiranju inovativnih sadržaja: iskustva i primjeri suradnje s osnovnom školom Fran Franković Ivo Mileusnić (PPHMP): Granice – između reda i kaosa Damir Medved: Digitalna tehnologija i kartografija u Zavičajnom muzeju Drenova
18.00 - 01.00
div
Plakati o korisnicima i suradnicima muzeja
Plakati koji prikazuju korisnike i suradnike muzeja te sadrže njihove izjave o osobnom značaju Muzeja bit će postavljeni u postavu Muzeja.
18.00 - 01.00
div
Promotivne cijene suvenira i tiskanih izdanja
Promotivne cijene odnose se na tiskana izdanja Muzeja koji će biti na 50% popusta te suvenire s 25% posto popusta na cijenu.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka