Sažetak programa u Noći muzeja

Manifestacija Noć Muzeja 2024. godine u Muzeju grada Šibenika se odvija na više lokacija. U atriju Muzeja organiziramo nekoliko radionica za djecu, stručna vodstva po stalnom postavu, predavanje, igru za odrasle i djecu (u suradnji s Udrugom turističkih vodića "Mihovil" Šibenik), te nastup šibenskih glazbenika. U dvorani za povremene izložbe uz postavljenu izložbu organiziramo nastup šibenskih klapskih pjevačica i pjevača, kao i turnir u briškuli i trešeti. Drugu godinu za redom u suradnji s Društvom sportske rekreacije „Sport za sve“ 08 Forca Šibenik organiziramo i noćnu utrku sa startom ispred Muzeja.

Program

18.00 - 01.00
div
Razgledavanje stalnog postava Muzeja i izložbe "Važna je emocija, a ne note! Kazivanja o šibenskim klapama"
Od 18.00 do 01.00 naši posjetitelj moći će razgledati stalni postav našeg Muzeja te izložbu "Važna je emocija, a ne note! Kazivanja o šibenskim klapama" koja prati razvoj organiziranog klapskog pjevanja u Šibeniku. U izložbi je obrađena 21 šibenska klapa koja je sudjelovala na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.
18.00 - 19.00
div
"Šarena livada – prstićima ugrabi boju, i nacrtaj sliku svoju. Neka nas što više bude, da se veličini čude"
Na radionici će djeca zajedno izraditi predimenzioniranu sliku. Radionica je namijenjena djeci od 3. godine uz pratnju roditelja.
18.00 - 19.00
div
"Točka, točka, točkica "
Na radionici će djeca izraditi svoju personaliziranu lako perivu „tetovažu“ po uzoru na umjetnička djela iz fundusa Muzeja. Radionica je namijenjena djeci od 3. godine uz pratnju roditelja.
19.00 - 20.45
div
"Zagonetna noć u muzeju… Dođi i pobijedi"
Edukativna igra za djecu i odrasle u timovima, uz bogate nagrade – u suradnji s Udrugom turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik. Podijeljeni u timove, natjecatelji kreću u potragu za povijesnim predmetima i pričama iz stalnog postava Muzeja grada Šibenika.
19.00 - 20.00
div
Nastup klape "Gimnazijalke" i vodstvo po izložbi
U dvorani za povremena izlaganja nastupit će ženska klapa "Gimnazijalke". Poslije nastupa kustosica izložbe "Važna je emocija, a ne note! Kazivanja o šibenskim klapama" zainteresirane posjetitelje provest će po izložbi.
19.30 - 20.30
div
Stručna vodstva po stalnom postavu
Obilazak stalnog postava Muzeja, uz stručno vodstvo kustosa.
20.00 - 21.00
div
Utrka "Zagrli grad"
Utrku "Zagrli Grad" organiziramo u sklopu "Adventure sport lige – Izaberi sport!" u suradnji s Društvom sportske rekreacije „Sport za sve“ 08 Forca Šibenik. Start utrke je ispred ulaza u Muzej.
20.00 - 22.00
div
Druženje sa šibenskim klapskim pjevačima
Uz tradicionalnu tovernašku hranu, slane srdele, u sklopu izložbe "Važna je emocija, a ne note! Kazivanja o šibenskim klapama" zapjevat ćemo klapske pjesme u društvu šibenskih klapskih pjevača.
20.30 - 21.00
div
Kako rukovati umjetničkim predmetima. Erasmus+ projekt Edukacija u europskim muzejima.
Predavanjem više restauratorice Muzeja grada Šibenika, Katarine Urem, bit će predstavljen Erasmus+ projekt "Edukacija u europskim muzejima.
21.00 - 00.00
div
Turnir u briškuli i trešeti
U dvorani za povremena izlaganja održat ćemo turnir u tradicionalnim kartaškim igrama briškuli i trešeti. Briškula i trešeta su iggrane i u šibenskim "tovernama" u koje su zalazili šibenski pjevači koji su utjecali na razvoj šibenskog klapskog pjevanja.
22.00 - 01.00
div
Nastup bendova "Freston" i "Retrovizija" i Darka Relje Ritma
U atriju stalnog postava Muzeja grada Šibenika nastupit će gimnazijski bendovi "Freston" i "Retrovizija". Nakon nastupa spomenutih bendova glazbu će puštati Darko Relja Ritmo.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej grada Šibenika