Sažetak programa u Noći muzeja

U Noći muzeja 2024. u suradnji s Gradskim muzejom Požega otvorit ćemo izložbu "Obitelj Janković u Slavoniji , od prvog do posljednje". Riječ je o prvoj izložbi o toj obitelji u Požegi i Pakracu uopće u povijesti i prvom predstavljanju njihovih važnih povijesnih dokumenata i zbirke te prva prilika javnosti da spozna njihov povijesni značaj. Riječ je o jednoj od povijesno najznačajnijih obitelji za područje Požeško-slavonske županije u vremenu 18. i 19. stoljeća. Uz izložbu naš program obogatit će radionica za djecu, barokni koncert učenika Osnovne glazbene škole u Pakracu, grofičina tombola, noćna šetnja s bakljama i fenjerima u centru Pakraca, online kviz o obitelji Janković te proglašenje pobjednika Foto natječaja "Oživimo povijest".

Program

18.00 - 01.00
div
Izložba "Obitelj Janković u Slavoniji , od prvog do posljednje"
Izložba je zamišljena kao početak kontinuiranog međuinstitucijskog istraživanja teme, prezentacije i publikacije novih spoznaja javnosti, isključivo kroz fundus GMP. Svaki pojedini član obitelji biti će predstavljen kroz portrete, fotografije, predmete iz ostavštine Jankovića GMP-a, kratke biografije i objašnjenja šireg konteksta dvoraca i mjesta u kojima je obitelj živjela i djelovala.
19.00 - 20.00
div
Noćna šetnja s bakljama i fenjerima
Noćna šetnja s bakljama i fenjerima uz stručno vodstvo centom Pakraca, a cilj šetnje je posjetiti građevinske objekte u centru grada te saznati poveznicu građevine s obitelji Janković.
19.00 - 20.00
div
Kutak za mlađariju
Radionica za djecu u kojoj se predstavlja obiteljsko stablo obitelji Janković te crtanje vlastitog obiteljskog stabla.
20.00 - 21.00
div
Koncert pod svijećama
Barokni koncert učenika i nastavnika Osnovne glazbene škole u Pakracu.
21.00 - 22.00
div
Grofičina tombola "Lov na sreću"
Grofica Alojzija se zabavljala igrajući tombole pa tako već tradicionalno organiziramo tombolu njoj u čast pod nazivom "Lov na sreću". Obitelj Janković poznata je kao veliki donator, tako da na ovaj način želimo upoznati posjetitelje s njihovom važnom donatorskom ulogom u našem gradu.
22.00 - 22.30
div
Proglašenje pobjednika Foto natječaja "Oživimo povijest"
Deset dana prije Noći muzeja objavili smo javni poziv za prijavu za sudjelovanje u foto natječaju "Oživimo povijest". Zadatak natječaja je fotografirati građevine koje su bile u vlasništvu obitelji Janković ili čiju gradnju su potpomogli njezini članovi. Prijavljene fotografije bit će objavljene na Facebook profilu Muzeja. 3 fotografije koje skupe najviše lajkova bit će novčano nagrađene u NM.
18.00 - 01.00
div
Kviz "Barokna pitalica"
Posjetitelji će na više mjesta u Muzeju moći skenirati QR kod koji će ih voditi na online kviz "Baroknu pitalicu" o obitelji Janković. Odgovore na pitanja posjetitelji mogu pronaći na izložbi.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej grada Pakraca