Sažetak programa u Noći muzeja

Muzej grada Kaštela u ovogodišnjoj, 19. po redu Noći muzeja u Hrvatskoj predstaviti će publici u prostoru muzeja u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću izložbe „Arheologija iz zraka”, „Kule stražarnice u zaleđu Kaštelanskog zaljeva u doba osmanskih provala” te izložbu „Izbor iz zbirka moderne i suvremene umjetnosti MGK“. Za najmlađe posjetitelje pripremljena je radionica “Odjenimo Rimljane”.
Predavanje pod nazivom „Što povezuje tvornicu Dalmatia i nogometni klub Jadran?“ održati će se u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu . Dječji odjel Gradske knižnice Kaštela u Kaštel Starom pripremio je dječju igraonicu "Stare kaštelanske dječje igre: trlja, na plovke, na franje, na laštrik, na stare brojalice".

Program

18.00 - 19.30
div
Odjenimo Rimljane zajedno-Dječja radionica
U okviru programa Noći muzeja 26. siječnja u 18.00 pripremili smo dječju radionicu Odjenimo Rimljane zajedno. Djeca će se odjenuti u odjeću Rimljana te uz pomoć VR naočala i totema upoznati tajne antičkih Sikula. Radionica je namijenjena djeci od 1. do 5. razreda osnovne škole, a broj sudionika je ograničen. Prijave na e-mail dajana.dageta@gmail.com
19.00 - 23.00
div
Otvorenje izložbe "Arheologija iz zraka"
Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu "Arheologija iz zraka" postavljena je s ciljem prikazivanja nekih od najzanimljivijih i najatraktivnijih zračnih fotografija arheoloških lokaliteta s prostora Republike Hrvatske. Ova izložba fotografija odudara od klasičnih arheoloških izložaba i osnovni fokus stavljen je na fotografije, dok su podaci o arheološkom kontekstu svedeni na minimum.
21.00 - 23.00
div
Otvorenje izložbe "Kule stražarnice u zaleđu Kaštelanskog zaljeva u doba osmanskih provala"
Izložbom Kule stražarnice u zaleđu Kaštelanskog zaljeva u doba osmanskih provala nastojat će se prikazati kule stražarnice, manje poznat dio fortifikacijske baštine ovog prostora. Uz prezentaciju samih kula, u temu izložbe nastojalo prikazati i svakodnevicu života na granici i organizaciju obrane kroz prikaz vojnih postrojba, naoružanja i opreme.
18.00 - 23.00
div
razgledavanje izložbe "Izbor iz zbirka moderne i suvremene umjetnosti Muzeja grada Kaštela"
Izložba je zamišljena kao promjenjiva omogućujući kreativna rješenja i raznolike odgovore na teme i suvremene zahtjeve utkane u poslanje muzejske ustanove. Za prvi postav odabrana je grupa autora bliskih po estetici minimalizma i apstakcije. Izložba će biti postavljena u novouređenom prostoru kaštela Vitturi.
18.00 - 20.00
div
Predavanje „Što povezuje tvornicu Dalmatia i nogometni klub Jadran?“(Nadbiskupski kaštel u Kaštel Sućurcu)
U Kaštel Sućurcu je 1914. godine sagrađena sedma dalmatinska tvornica cementa „Dalmatia“ d.d., posljednja u razdoblju Monarhije. Radnici koji su gradili tvornicu „Dalmatia“ osnovali su nogometni klub „Titan“, a klub je imao i vlastito igralište. Prva utakmica sućuračkog legendarnog nogometnog kluba “Jadran“ pod tim imenom odigrana je 1923. godine upravo protiv kluba "Titan".
18.00 - 20.00
div
Stare kaštelanske dječje igre: trlja, na plovke, na franje, na laštrik, stare brojalice(Dječji odjel Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Starom)
Dječji odjel Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Starom organizira igraonicu.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej grada Kaštela