Sažetak programa u Noći muzeja

U Noći muzeja Muzej Gacke Otočac predstavit će važnost očuvanja raznolikosti materijalne i nematerijalne baštine za budućnost te ulogu lokalnih dionika u čuvanja baštine lokalnih zajednica. Ulaz u muzej otvara se u 17:30 uz ponudu tradicionalnih pića i slastica - u 18 sati bit će otvorene dvije izložbe u prizemlju zgrade - "Arheološka baština Gacke" i "Krosna: Izbor pjesama Jadranke Prše" - u 19 sati na katu će biti održano predstavljanje knjige Milana Kranjčevića „Kompoljski govor 20. stoljeća“ - a u 21 sat u kinu će biti održana projekcija britanske komedije „Vojvoda“ čija je glavna tema krađa umjetničkog djela iz jednog muzeja. Stručna vodstva kroz stalni postav bit će organizirana u 21 i 22 sata. Muzej Gacke ostaje otvoren do 23 sata.

Program

17.30 - 23.00
div
Doček posjetitelja uz tradicionalna pića i slastice
Tradicionalna pića i slastice dočekat će posjetitelje Noći muzeja na ulazu.
18.00 - 23.00
div
Izložba "Arheološka baština Gacke"
Izložba „Arheološka baština Gacke“ presjek je višetisućljetne povijesti naseljavanja Gacke, a po prvi će put predstaviti predmete prikupljene arheološkim istraživanjima koji svjedoče o životu u Gackoj iz razdoblja bakrenog doba, brončanog doba, željeznog doba, antike, srednjeg vijeka i novog vijeka. Izložba će biti otvorena u prizemlju zgrade od 18 sati.
18.00 - 23.00
div
Krosna: Izložba pjesama Jadranke Prše
"Krosna: Izložba pjesama Jadranke Prše" predstavit će izabrane naslove iz prve pjesničke zbirke pisane gackom čakavštinom, ujedno i prve samostalne zbirke autorice Jadranke Prše. Gacki čakavski govori upisani su 2018. godine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro. Izložba će biti otvorena u izložbenoj dvorani u prizemlju zgrade od 18 sati.
19.00 - 20.30
div
Predstavljanje knjige "Kompoljski govor 20. stoljeća"
Novu knjigu autora Milana Kranjčevića - „Kompoljski govor 20. stoljeća“ - u 19 sati u maloj dvorani na katu predstavit će, uz autora, dr. sc. Ivana Kurtović Budja iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, prof. Snježana Orešković i prof. dr. Jasminka Brala Mudrovčić.
21.00 - 22.30
div
Projekcija filma "Vojvoda"
U 21 sat u kinu će biti prikazana britanska komedija „Vojvoda“ utemeljena na stvarnom događaju, jedinoj krađi umjetničkog djela iz Nacionalne galerije u Londonu koju je 1961. isplanirao i realizirao 60-godišnji taksist Kempton Bunton.
21.00 - 21.40
div
Stručno vodstvo kroz stalni postav
Stručno vodstvo kroz stalni postav Muzeja Gacke omogućit će posjetiteljima bolji uvid u muzejske zbirke te bogatu povijest Gacke i Otočca.
22.00 - 22.40
div
Stručno vodstvo kroz stalni postav
Stručno vodstvo kroz stalni postav Muzeja Gacke omogućit će posjetiteljima bolji uvid u muzejske zbirke te bogatu povijest Gacke i Otočca.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Gacke Otočac