Sažetak programa u Noći muzeja

Noć muzeja 2024. održava se u petak, 26. siječnja s početkom u 18 sati, a program će u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga trajati do 23 sata. Noć muzeja koncipirana je kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici i posebno u tom kontekstu razvoj Nove publike, novih programa i razvoj muzeja, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje muzejskih i drugih institucija s organizacijama civilnog društva, razmjenu znanja i općenito razvijanje partnerstva. Tema „Muzeji i nova publika“ odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena

Program

18.00 - 23.00
div
Obrtništvo u Prelogu (od 1900. do 1970. godine) i Arheološki nalazi iz Povijesne zbirke Preloga Muzeja Croata insulanus Grada Preloga
Stanovnici Preloga kroz duži vremenski period oblikovali su kulturni identitet mjesta satkan od običaja, tradicije i kulturnih elementa. Utjecali su na razvoj mjesta prenoseći tradiciju i znanja s generacije na generaciju. Shodno tome u Noći muzeja moći će se razgledati izložbe pod nazivom „Obrtništvo u Prelogu" i „Arheološki nalazi iz Povijesna zbirke Preloga Muzeja Grada Preloga“ .
18.30 - 19.00
div
Predstavljanje fantastične pripovijetke „Zrinski“ autorice Galie Zinko
Predstavljanjem dojmova lokalnog krajolika i povijesti u fantastičnoj noveli „Zrinski“ Galie Zinko, ilustratorice rođene u Moldaviji, stanovnice Ukrajine na privremenom boravku u Prelogu, doprinosi se integraciji manjinskog stanovništva. Predstavljanje se održava u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga.
18.00 - 23.00
div
Predstavljanje reprint izdanja Biblije iz 1630. godine
U sklopu programa Noći muzeja, Muzej Grada Preloga primiti će vrijednu donaciju. Župa sv. Jakoba ap.st. iz Preloga te dugogodišnji župnik iz Preloga, prečasni Antun Hoblaj darovat će reprint izdanje Biblije iz 1630. godine. Ovo značajno djelo izložiti će se u stalnom postavu muzeja.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Croata insulanus Grada Preloga