Sažetak programa u Noći muzeja

Muzej antičkog stakla u Zadru za ovogodišnje izdanje manifestacije Noć muzeja priprema otvorenje nove velike izložbe 1. hrvatskog bijenala umjetničkog stakla, turnir u antičkoj društvenoj igri Mlin, pedagoško-edukativne radionice za djecu, stručno vodstvo po stalnom postavu za odrasle i djecu, prikazivanje filma o vitrajima u sklopu privremene izložbe "Kratka povijest prozorskog stakla", demonstracije puhanja stakla i izrade staklenih predmeta na plameniku, nagradnu lutriju i popust na suvenire i publikacije.

Program

19.00 - 00.00
div
Izložba 1. hrvatski bijenale suvremenog stakla
S velikim ponosom i zadovoljstvom uz 15 godina rada Muzeja predstavljamo 1. hrvatski bijenale umjetničkog stakla i to pod okriljem institucije koja čuva zadarsko i hrvatsko antičko staklo staro preko 2000 godina. Od ukupnog broja pristiglih prijava za 1. hrvatski bijenale umjetničkog stakla, za izložbu je selektiran čak 71 rad hrvatske suvremene umjetničke produkcije u staklu.
20.00 - 20.30
div
Turnir u antičkoj društvenoj igri Mlin
U 19. Noći muzeja posjetitelje očekuje i Turnir u antičkoj društvenoj igri „Merellus“, preteči današnjeg Mlina. Turnir za 16 natjecatelja odvijat će se od 20:00 do 20:30 sati na prvom katu Muzeja, a prijave za sudjelovanje počinju u 19 sati na istom mjestu. Dobnog ograničenja nema stoga pozivamo sve zainteresirane – i djecu i odrasle – da nam se pridruže jer prva tri mjesta osvajaju nagrade!
18.00 - 22.00
div
Pedagoško-edukativna radionica za djecu "Mozgalicama kroz muzej"
Radionica je koncipirana kao vodstvo kroz muzejski postav, uz kojeg se rješavaju "Mozgalice". Svaki polaznik će dobiti radni listić koji se sastoji od pet zadataka. Rješavajući ih, sudionici će naučiti pravilno se kretati kroz muzej, služiti se legendama i s pažnjom slušati voditelja.
18.00 - 00.00
div
Nagradna lutrija
Posjetitelji mogu osvojiti jednu od deset bogatih nagrada u vidu unikatnih staklenih suvenira iz bogate ponude naše muzejske suvenirnice. Slučajnim pronalaskom dobitne ulaznice među gratis ulaznicama koje će se posjetiteljima dijeliti na ulazu u Muzej.
18.00 - 00.00
div
Popust na suvenire i publikacije
Posjetitelji će za vrijeme trajanja manifestacije Noć muzeja 2024. moći ostvariti popust na ručno rađene suvenire i sve muzejske publikacije u iznosu od 20 %.
18.00 - 00.00
div
Privremena izložba "Kratka povijest prozorskog stakla"
Izložba "Kratka povijest prozorskog stakla" prikazuje povijesni presjek primjene i izrade prozorskog stakla s naglaskom na njegovoj podređenosti pripadajućoj arhitekturi. Za razliku od staklenog posuđa čija se svrha ostvaruje u izravnoj, svakodnevnoj konzumaciji, prozorsko staklo samo po sebi nije dovršen proizvod. Njegova se puna namjena ostvaruje tek u cjelini prozorskog otvora.
18.00 - 00.00
div
Projekcija filma o izradi povijesnog vitraja: How was it made? Stained Glass / Kako su nastajali? Vitraji (© Victoria and Albert Museum, London)
Tematska izložba o primjeni i proizvodnji prozorskog stakla od 1. do 19. stoljeća uz projekciju filma o izradi povijesnog vitraja: How was it made? Stained Glass / Kako su nastajali? Vitraji (© Victoria and Albert Museum, London)
20.00 - 22.00
div
Demonstracije puhanja stakla
Staklopuhač Marko Štefanac uz gosta staklopuhača Bojana Podhraškog i ove će godine posjetiteljima zajedno demonstrirati izradu replika antičkog stakla metodom slobodnog puhanja stakla i puhanja u kalup. Antonija Gospić će demonstrirati izradu staklenih perli na plameniku, a Ivana Matković izradu minijaturnih bočica od borosilikatnog stakla.
18.00 - 00.00
div
MiniMas: Stakleni pršljen za vreteno
Izložba iz ciklusa didaktičko-informativnih izložbi malog formata. Autorica izložbe je Petra Govorčin muzejska kustosica - pedagoginja.
18.00 - 20.00
div
Demonstracija predenja vune uz izložbu MiniMas: Stakleni pršljen za vreteno
Posjetitelji će moći vidjeti demonstracije predenja vune na prvom katu Muzeja, uz izložbu MiniMas: Stakleni pršljen za vreteno.
19.30 - 21.00
div
Stručno vodstvo po stalnom postavu
Stručno vodstvo po stalnom postavu Muzeja antičkog stakla za sve posjetitelje će se održati u 19,30 i 20,30 sati
18.30 - 20.30
div
Stručno vodstvo za djecu
Stručno vodstvo po stalnom postavu za djecu u sklopu radionice "Mozgalica kroz muzej".

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej antičkog stakla u Zadru