Sažetak programa u Noći muzeja

Hrvatski školski muzej u 19. Noći muzeja 2024., u petak 26. siječnja, možete posjetiti na DVIJE lokacije od 18 do 24 sata.

Galerija Hrvatskog školskog muzeja „Školica za 5“, Hebrangova 5, Zagreb
Od 18 do 24 sata besplatno razgledajte izložbu „Pioniri maleni – Crtice iz života pionira kroz zbirke Hrvatskoga školskog muzeja“
Od 18 sati besplatna radionica „Zveži rubec kak se šika!“ uz stručno vodstvo. Prijave na idumbovic@hsmuzej.hr
Od 20 sati stručno vodstvo po izložbi „Pioniri maleni“

PARIŠKA SOBA (3. kat), Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb
Od 20:30 sati stručno vodstvo za građanstvo u Pariškoj sobi Hrvatskog školskog muzeja
Od 21 sat muzejska radionica „Pišemo krasopisom“. Prijave na: idumbovic@hsmuzej.hr

Program

18.00 - 00.00
div
Izložba „Pioniri maleni – Crtice iz života pionira kroz zbirke Hrvatskoga školskog muzeja“
Izložba "Pioniri maleni" detaljnije istražuje dio muzejskog fundusa vezanog za razdoblje jugoslavenskog socijalizma kroz prizmu učeničkih radova, nekadašnjih pionira. Na izložbi je prikazana građa koja se čuva u zbirkama Hrvatskoga školskog muzeja kroz koju je predstavljena jedna školska godina učenika pionira.
18.00 - 19.00
div
Radionica „Zveži rubec kak se šika!“
Kao pioniri u mnogo čemu tako smo pioniri i u nošenju posebnog ukrasnog predmeta oko vrata. Kako se veže rubac ili kravata naučit ćeš bez mnogo muke uz pomoć stručne ruke! Budi kao gospon Fulir i na vrijeme izgledaj kao pravi kavalir. Da rubec ima čarobnu moć otkrit ćeš ako nas posjetiš ovu muzejsku noć. Svakako ponesi svoj rubac ili kravatu koji će završiti lijepo vezani na tvojemu vratu.
20.00 - 21.00
div
Stručno vodstvo po izložbi „Pioniri maleni"
Stručno vodstvo izložbom "Pioniri maleni" na kojoj je prikazana građa koja se čuva u zbirkama Hrvatskoga školskog muzeja kroz koju je predstavljena jedna školska godina učenika pionira.
20.30 - 21.15
div
Stručno vodstvo za građanstvo u Pariškoj sobi Hrvatskog školskog muzeja u MSU
Stručno vodstvo po Pariškoj sobi Hrvatskog školskog muzeja u MSU (3. kat). Pariška soba iznimno je vrijedna kulturno-povijesna cjelina Hrvatskog školskog muzeja kojom se školstvo Kraljevine Hrvatske i Slavonije predstavilo na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, a od 2021. godine privremeno je smještena u MSU do povratka u Hrvatski učiteljski dom, dom Školskog muzeja.
21.00 - 21.45
div
Radionica „Pišemo krasopisom“
Radionica „Pišemo krasopisom“ - u ovoj radionici možete naučiti lijepo pisati perom i tintom poput naših starih pod budnim okom stroge učiteljice u pravoj pučkoj školi. Broj sudionika je ograničen. Prijave na: idumbovic@hsmuzej.hr

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: HRVATSKI ŠKOLSKI MUZEJ