Sažetak programa u Noći muzeja

Posjetitelji će moći razgledati nekoliko zanimljivih izložbi koje su pripremili učenici naše škole zajedno sa svojim mentorima.

Program

18.00 - 20.00
div
Najbolji način za razumijevanje je nekoliko dobrih primjera
Učenice četvrtog razreda s profesoricom Mirtom Lulić i psihologinjom Josipom Hardi osmislile su pet jednostavnih pokusa za razumijevanje fizičkih pojava i zakonitosti. Koristeći svoje znanje iz psihologije, istražile su kako pronaći mjesto koje će im biti mirni kutak pri odabiru informacija potrebnih za izvođenje pokusa te ilustraciju odabranih crteža koji prikazuju taj pokus.
18.00 - 20.00
div
Čuvari sjećanja
Učenici koji pohađaju likovnu grupu zajedno s profesoricama Ines Jančula i Kristinom Lovrić pripremili su izložbu portreta nekih od žrtava logora Đakovo. Logor Đakovo (1941. – 1942.) bio je koncentracijski logor uglavnom za židovske žene i djecu. Ovom izložbom odajemo počast žrtvama holokausta i čuvamo ih od zaborava kako se takvi zločini više nikada ne bi ponovili.
18.00 - 20.00
div
Tko o čemu, fizičari o gibanju
Učenice pod mentorstvom profesorice Spomenke Hardi nacrtale su portrete znanstvenika koji su se tijekom povijesti bavili konceptom gibanja. Na portretima su prikazale i povijesni razvoj ideje o vrstama i uzrocima gibanja. Izložba je obuhvatila i znanstvenike koji su se bavili gibanjima nebeskih tijela, a prikazani su i stripom izrađenim pomoću digitalnog alata.
18.00 - 20.00
div
Financijski pismen i/ili kulturan
Učenici su zajedno s profesoricom Eminom Lulić izradili plakate na kojima su prikazali kako se novac razvijao, koje je funkcije imao u prošlosti, a koja je njegova uloga danas te su pokušali odgovoriti na pitanja: Jesu li pojmovi „financijski pismen“ i „kulturan“ u korelaciji? Vrijedi li teza da države s većim BDP-om više ulažu u kulturu? Koliko su muzeji važni u Hrvatskoj?
18.00 - 20.00
div
Ein Blick in die Vergangenheit / Pogled u prošlost
Učenici s profesoricama Silvijom Profusek i Tanjom Schleis napravili su interaktivnu kartu Đakova na kojoj su prikazana mjesta značajna za židovsku zajednicu. Među slikama na izložbi nalazi se i replika grafike đakovačke avangardne slikarice židovskog podrijetla Vjere Biller. U sklopu Projekta šafran izradili su umjetničku instalaciju te su tako prikazali što njima predstavljaju žuti cvjetovi.
18.00 - 20.00
div
Ljubavna poezija kroz stoljeća
Vesna Vuksanović, prof. hrvatskoga jezika, pripremila je s učenicima 2. razreda izložbu "Ljubavna poezija kroz stoljeća". Cilj je izložbe pokazati razvoj ljubavne poezije u vremenu. Bez obzira na različite pristupe, ljubavna poezija zastupljena je u svim stilskim razdobljima što ukazuje na važnost ove teme za čovjeka.
18.00 - 20.00
div
Mitovi i legende
Profesorica Matea Vadlja pripremila je izložbu učeničkih radova o mitovima i legendama. Unutar raznih civilizacija susrećemo raznolikost mitova i legendi. Iako različiti, oni uvijek upućuju na potragu za mudrošću i smislom ljudskog djelovanja.

Sadržaj i oblikovanje programa: Gimnazija A. G. Matoša