Sažetak programa u Noći muzeja

I ove godine Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda sudjeluje u Noći muzeja otvorivši za posjetitelje sva tri svoja stalna postava- Spomen- dom Dragutina Tadijanovića, Galeriju Ružić i Interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić u Kući Brlić.

Uz programe koje smo posjetiteljima pripremili u tri prostora,iz Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda podsjećaju da možete i virtualno prošetati kroz stalne postave putem linkova:

Galerija Ružić
https://my.matterport.com/show/?m=SZbUsvqnhsH

Spomen- dom Dragutina Tadijanovića
https://my.matterport.com/show/?m=XDJqXEvdKSY

Sva tri stalna postava bit će otvorena za posjetitelje od 18:00 do 01:00, a ulaz je besplatan.

Program

18.00 - 19.00
div
Predstavljanje monografije kipara Mladena Mikulina
U Galeriji Ružić monografiju kipara Mladena Mikulina predstavit će Mladen Mikulin, Dragi Savićević, Darko Bavoljak i Romana Tekić. Mikulin je diplomirao kiparstvo u klasi Branka Ružića, njegov „Čovjek s kotačem“ dio je stalnog postava Galerije „Ružić“, a na rodnoj kući Dragutina Tadijanovića u Rastušju postavljena je njegov rad spomen-ploča s portretom našeg akademika.
19.30 - 20.30
div
Otvorenje izložbe Darka Bavoljaka: Portreti Branko Ružić
Ovom izložbom branimo od zaborava ovu izuzetno nam dragocjenu fotografsku baštinu- intimne, a tako snažne portrete Branka Ružića- portrete koji nakon završetka izložbe ostaju u našem fundusu, kako bi bili prezentirani u budućim programskim aktivnostima Galerije.
21.00 - 22.00
div
Druženje s HPD-om Davor
Više puta nagrađivan i hvaljen HPD “Davor” zahvaljujući entuzijazmu i trudu brojnih članova i vrsnih zborovođa, uprave i podupirućih članova, unatoč i usprkos krizama i zabranama ustrajno opstaje na zasadama iz 1871. godine, dostojno predstavljajući svoj grad, njegujući tradiciju, unaprjeđujući glazbenu kulturu i dostojno pronoseći ime Broda u domovini i inozemstvu.
18.00 - 01.00
div
STALNI POSTAV SPOMEN- DOMA D. TADIJANOVIĆA
Svi koji nas posjete na adresi Starčevićeva 8 moći će uz stručno vodstvo obići stalni postav i bogatu ostavštinu jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Dragutina Tadijanovića. Nakon svoje smrti Dragutin i Jela Tadijanović odlučili su svoju cjelokupnu ostavštinu ostaviti gradu Slavonskom Brodu, a ona broji čak do 10000 knjiga, 500-njak umjetnina, 8200 fotografija kao i cjelokupni inventar njihova st
18.00 - 01.00
div
TVOJ PRIJATELJ: PRIČA O PRIJATELJSTVU IVANA GORANA KOVAČIĆA I DRAGUTINA TADIJANOVIĆA
Uz stalni postav, posjetitelji mogu pogledati i izložbu koja je priređena za 118. Tadijanovićev rođendan, a posvećena je 90.obljetnici prijateljstva sa Ivanom Goranom Kovačićem, Cjelokupni fundus izložbe je iz arhiva Dragutina Tadijanovića a obuhvaća privatna pisma, fotografije, umjetnička djela i dokumente o I.G.Kovačiću koje je Dragutin Tadijanović pažljivo sakupljao i čuvao.
18.00 - 01.00
div
Memorijalni stan obitelji Brlić
Povodom obilježavanja 19. kulturno-turističke manifestacije „Noć muzeja“ koja će se održati 26. siječnja 2024. godine s temom „Muzeji i nova publika“, sugrađani i posjetitelji će imati priliku prošetati memorijalnim stanom obitelji Brlić uređenim u autentičnom ambijentu kraja 19. i početka 20. stoljeća u novoobnovljenoj Kući Brlić na središnjem gradskom trgu.
18.00 - 01.00
div
Mač- jednom davno…
U prizemnom dijelu Kuće Brlić i podrumskim prostorijama posjetitelji će moći razgledati izložbu pod nazivom „Mač jednom davno…“gostujuću izložbu Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba. https://www.hismus.hr/hr/izlozbe/aktualne-izlozbe/mac-jednom-davno-slavonski-brod/
18.00 - 19.00
div
Izradi svoj mač
Kako nam je cilj uključiti nove generacije u kulturni život grada organizirati ćemo radionice za polaznike osnovnoškolskog uzrasta na temu srednjovjekovnih mačeva kao arheološke kulturne baštine i popularne kulture. Održat ćemo kreativnu radionicu na kojoj će sudionici radionice izrađivati mačeve od kartona te ih ukrašavati prema vlastitoj želji po uzoru na plemićke viteške mačeve.
19.00 - 20.00
div
Mač jednom davno…
Radionica s radnim zadacima uz izložbu „Mač jednom davno…“. Polaznici radionice će proučavajući izložene srednjovjekovne mačeve ispunjavati radne listiće te se na poučan i zabavan način upoznati s temom viteštva.

Sadržaj i oblikovanje programa: Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda