Sažetak programa u Noći muzeja

Muzeji i nova publika
U Noći muzeja Arheološki muzej Zadar priredio je program kojim će približiti način života u najstarijem arheološkom razdoblju, kamenom dobu. Jedinstvena je ovo prilika da nam se pridruži publika koja je željna uživanja muzejskih sadržaja svim osjetilima. A upravo je ovogodišnji program takav: drugačiji, pun pejzaža, boja, zvukova i mirisa iz vremena prapovijesti. Vjerujemo da ni publika koja nam ukazuje povjerenje već 17 godina za redom neće izostati kako u Muzeju u Zadru tako i u Ninu. Stoga posebno ističemo program Muzeja ninskih starina u kojem ćemo različitim temama otkrivati prošlost Nina.

Program

18.00 - 01.00
div
Posljednji neandertalci na razmeđu srednje Europe i Mediterana / Ivor Karavanić i Natalija Čondić
Izložba predstavlja rezultate rada na istoimenom multidisciplinarnom znanstvenom projektu koji donosi nove spoznaje o ponašanju i vremenu nestanka neandertalaca. Namijenjena je široj publici i edukativnog je karaktera jer je velikim dijelom prilagođena djeci i mladima. Temama o paleolitiku, evoluciji čovjeka i njegovu okolišu nastoji se pobuditi interes djece za život naših dalekih predaka.
19.00 - 23.00
div
4HOMO / Katinka Dimkaroska, Mauro Bon, Sandro Carta i Martin O'Loughlin
4HOMO je talijansko-slovenski kvartet čija glazba dočarava život prapovijesne zajednice dobro definiranim ambijentalnim zvukovima. Posebnost je izvedbe sviranje na rekonstruiranoj kopiji koštane frule pronađene na nalazištu Divje babe u Sloveniji. Frulu su izradili neandertalci i smatra se najstarijim pronađenim puhačkim instrumentom. Rekonstruiranu kopiju svira Katinka Dimkaroska.
18.00 - 00.00
div
Jedan dan 32 024 godine prije sadašnjosti / Jelena Vekić Bašić
Vrijeme radnje: starije kameno doba. Mjesto radnje: pećina. Glavni likovi: moderni čovjek - homo sapiens sapiens. Radnja: paljenje vatre, usitnjavanje minerala, priprema loja. Gašenjem treperave svjetlosti nestali su obrisi bizona i divokoze sve do… Vrijeme radnje: 2010. Mjesto radnje: Romualdova pećina u Istri. Glavni likovi: arheolozi. Radnja: prvi pronalazak stijenskog slikarstva u Hrvatskoj.
18.00 - 00.00
div
Pitajte arheologa. Sve što ste oduvijek htjeli znati! / Kornelija Giunio, Jakov Vučić, Dušanka Romanović i Slavko Šarčević
Prilika da pitate arheologa sve što vas zanima iz područja arheologije! Arheološka iskopavanja, rad s arheološkim materijalom, datiranje predmeta iz arheoloških slojeva, podvodna arheologija ili rad arheologa u muzeju poput brige o arheološkim predmetima u depou ili postavljanju izložbi. Kustosi će odgovarati na ta i mnoga druga pitanja iz svog područja rada.
18.00 - 00.00
div
Prezentacija izrade rimskih glinenih uljanica u kalupima i prezentacija izrade ukrasa na prapovijesnoj posudi / Frane Šunić, Martina Rajzl, Anđela Buljubašić i Marijana Šušak
Tijekom prezentacija prikazat će se način na koji su stari Rimljani izrađivali jedan od najkorištenijih predmeta u svim slojevima stanovništva te način ukrašavanja posude posebnom vrstom alatke s nalazišta Crno vrilo.
18.00 - 00.00
div
Zašto su vam muzeji važni? / Odjel za marketing i odnose s javnošću
I ove godine nastavljamo s nagradnom igrom Zašto su vam muzeji važni. Posjetite nas i podijelite s nama svoju priču o tome kako vas muzeji inspiriraju, obogaćuju i zašto su vam važni. Napišite osvrt, a najkreativnije ćemo objaviti na našoj Facebook stranici. Osvrt s najvećim brojem oznaka sviđa mi se bit će nagrađen.
18.00 - 21.00
div
Nin: preko granice povijesti / Ivica Škriljevečki
Zadar i Nin dijele povijesni razvojni put, ali ne i sudbinu. U vihorima prošlosti ponekad su bili čak i granicama razdvojeni. Pođimo putom koji spaja te gradove. Obiđimo sačuvane ninske spomenike te poslušajmo legende i priče. Zakoračimo zajedno u Noć muzeja, posjetimo Muzej ninskih starina i doživimo prošlost kraljevskog Nina!
18.00 - 23.00
div
Iz smrti – život / Vladimir Kusik
Izložba predstavlja arheološke nalaze iz ranosrednjovjekovnih grobova istraženih u Ninu tako da prikazuju život stanovnika ninskog područja tijekom 8. i 9. stoljeća. Predmeti iz grobova pružaju podatke o različitim aspektima života: pogrebnim običajima, vjerovanjima, odijevanju, oružju, kontaktima s udaljenim krajevima i prehrani. Iz mrtvih, saznajemo o životu živih u ranosrednjovjekovnom Ninu.
18.00 - 23.00
div
Muzej ninskih starina – po mjeri djeteta / Jelena Vekić Bašić
Kako osmisliti muzej koji će biti po mjeri djeteta? Jedini je odgovor – uz tvoju pomoć. Muzej nije samo zgrada i nalazi koji se u njoj čuvaju. Važan dio muzeja si i ti jer bez tebe oni nemaju kome pričati svoje priče. Alate, materijale i boje imamo, ali nam nedostaju tvoji prijedlozi kako osmisliti najbolji mogući muzej. Stoga zapamti, vidimo se u Noći muzeja u Muzeju ninskih starina!
18.00 - 23.00
div
Kronologija arheoloških istraživanja Nina / Robert Maršić
Ovom prezentacijom predstavljamo vremenski tijek arheoloških istraživanja Nina od početaka iskopavanja, prikazan crtežima, kartama i fotografijama. Cilj je upoznati posjetitelje s arheološkim radom u Ninu tijekom tri stoljeća.
18.00 - 23.00
div
Zašto su vam muzeji važni? / Odjel za marketing i odnose s javnošću
I ove godine nastavljamo s nagradnom igrom Zašto su vam muzeji važni. Posjetite nas i podijelite s nama svoju priču o tome kako vas muzeji inspiriraju, obogaćuju i zašto su vam važni. Napišite osvrt, a najkreativnije ćemo objaviti na našoj Facebook stranici. Osvrt s najvećim brojem oznaka sviđa mi se bit će nagrađen.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Arheološki muzej Zadar