Sažetak programa u Noći muzeja

Otvorenje ovogodišnje Noći muzeja upriličit će studenti Odjela za klasičnu filologiju predstavom Orfej i Euridika Nakon predstave uslijedit će Arheološka večera: Hranom kroz povijest s presjekom jela od prapovijesti do srednjeg vijeka. Cjelovečernji program bit će popraćen radionicama kao što su priprema antičkih kozmetičkih preparata, radionica izrade antičkog mozaika, nezaobilazan dječji kutak s improviziranom arheološkom sondom i kostimirani fotokutak – Artshoot. Posjetitelji će tijekom cijele večeri uz stručno vodstvo moći razgledati Izložbu Odjela za arheologiju i Izložbu Na granici dvaju svjetova – projekt Migrassi i arheološko istraživanje Maksanove gomila, a atmosferu će dodatno zagrijati koncert grupe A.K.A. Crescendo.

Program

18.30 - 18.45
div
Predstava Orfej i Euridika
Studenti Odjela za klasičnu filologiju uprizorit će antički mit o Orfeju i Euridiki, a kao izvor scenarija poslužit će im slavni rimski pjesnik Ovidije. Nakon smrti supruge Orfej se spušta u Had kako bi je izvukao – no hoće li uspjeti?
19.00 - 20.00
div
Arheološka večera: Hranom kroz povijest
Hrana je bila središnja točka društvenoga života tijekom čitave ljudske povijesti. Konzumirala se u raznim prigodama, od vjerskih obreda do raskalašenih zabava. Na ovogodišnjoj Noći muzeja imat ćete prigodu okusiti davnu prošlost na večeri s gastronomskim kreacijama iz vremena prapovijesti do srednjeg vijeka koju će pripremiti doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju.
20.00 - 20.30
div
Radionica pripreme antičkog kozmetičkog preparata
Prema receptu iz knjižice Kozmetika za lice žene (lat. Medicamina faciei feminae) rimskoga pjesnika Ovidija, sudionici će zajedno s voditeljicom izv. prof. dr. sc. Dianom Sorić pripremiti kozmetički preparat za skidanje šminke. Doznat će nešto više i o sastojcima koji su se u starome Rimu koristili u kozmetičke svrhe te o načinu šminkanja rimskih žena.
21.00 - 21.30
div
Koncert a capella skupine A.K.A. Crescendo
A.K.A. Crescendo je suvremena a cappella grupa koja je svoje putovanje započela upravo na Sveučilištu u Zadru, a ove godine slavi 11 godina postojanja. Svoj nastup izvode bez instrumenata, isključivo glasovima kojima oponašaju instrumente i time donose nešto drugačije a cappella obrade.
18.00 - 22.00
div
Edukativna radionica izrade antičkog mozaika za djecu
U antičko vrijeme za izradu mozaika najčešće su se koristile kockice mramora, koji se mogao lako izlomiti u najmanje komadiće, čime se dobivao širok raspon boja. Radionica je zabavno-edukativnog karaktera te će djecu upoznati s načinom izrade mozaika prilagođenim njihovoj dobi. Voditeljice radionice su Filipa Jurković Pešić i izv. prof. dr. sc. Ivana Jadrić-Kučan s Odjela za arheologiju.
18.00 - 22.00
div
Igraonica za djecu
Za naše najmlađe posjetitelje pripremili smo malu arheološku sondu u kojoj će djeca moći zakopati u prošlost i otkriti kako izgleda arheološko istraživanje te što sve arheolozi pronalaze pod zemljom.
18.00 - 00.00
div
ARTSHOOT - kostimirani fotokutak
U organizaciji Odjela za povijest umjetnosti u sklopu Noći muzeja bit će postavljen Artshoot – kostimirani fotokutak. Zainteresirani posjetitelji imat će priliku obući se u kostim i fotografirati unutar okvira s kulisom poznatoga likovnog djela. Aktivnost su pripremile doc. dr. sc. Silvija Bekavac te asistentice Dora Štublin i Antonela Čelan.
18.00 - 00.00
div
Izložba Odjela za arheologiju
Jedna od posebnosti Odjela za arheologiju jest i arheološka zbirka, koju će posjetitelji imati priliku razgledati uz stručno vodstvo doc. dr. sc. Martine Čelhar i doc. dr. sc. Tomislava Fabijanića. Riječ je o arheološkim nalazima koji datiraju od vremena najstarije prapovijesti do novoga vijeka, a zbirka je nedavno dopunjena i s dvije nove reprezentativne vitrine s najnovijih istraživanja Odjela.
18.00 - 00.00
div
Izložba Na granici dvaju svjetova – projekt MIGRASSI i arheološko istraživanje Maksanove gomile
Na izložbi su prezentirani arheološki nalazi s dvije nekropole na obali Vranskog jezera – Crkvina i Maksanova gomila, te spoznaje o pokojnicima – način ukapanja, ali i sve ono što je prethodilo u njihovom životu, a ostavilo je traga na kostima i zubima. Izložba predstavlja završnu aktivnost dvogodišnjeg projekta, a kustosi izložbe su doc. dr. sc. Jure Šućur i izv. prof. dr. sc. Karla Gusar.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Sveučilište u Zadru, Odjeli za arheologiju, klasičnu filologiju i povijest umjetnosti