Sažetak programa u Noći muzeja

Otvorenje ovogodišnje Noći muzeja upriličit će studenti Arheologije koji će nas predstavom Okovi od zlata vratiti u prošlost prikazom ceremonije vjenčanja rimskih građana. Nakon ceremonije posjetitelji će sudjelovati u svadbenom slavlju sa starorimskim specijalitetima, koje za naše goste priređuju kolege s Odjela za klasičnu filologiju. Cjelovečernji program bit će popraćen radionicama, gdje će djeca (i oni koji se tako osjećaju) otkriti što se krije ispod zemlje, ali i kako izgledaju podvodna arheološka istraživanja. Posjetitelji će tijekom cijele večeri moći razgledati Izložbu Odjela za arheologiju i Izložbu fotografija Muzej između Donata i Foruma, a atmosferu će dodatno zagrijati zbor Fige, nakon čega će uslijediti prigodni domjenak.

Program

18.30 - 19.00
div
Predstava studenata/ica arheologije - Okovi od zlata
Studenti i studentice Odjela za arheologiju na jednu će večer ispuniti zidove zadarskog Sveučilišta životom i to rekreacijom bračne ceremonije bogatijeg sloja rimskog društva – conffareatio. Početak ceremonije bit će obilježen čitanjem znamenja od strane svećenika auspexa. Bude li znamenje povoljno, naši će mladenci imati prigodu pristupiti braku,
19.00 - 20.00
div
Svadbena večera sa starorimskim specijalitetima
Na svadbenoj večeri koju će organizirati doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju posjetitelji će imati prigodu nazdraviti mladencima uz vino i medovinu te uživati u slanim i slatkim jelima kojima su se gostili stari Rimljani.
21.00 - 21.30
div
Nastup zbora Fige
Zbor Fige mještoviti je zbor iz Zadra. Započinje s djelovanjem 2019. godine i od tada miješajući tradiciju i suvremenost pronalazi putove izvođenja tradicijske glazbe s područja Mediterana i Balkana.
18.00 - 01.00
div
Izložba Odjela za arheologiju
U svojih gotovo 60 godina postojanja osim nastavne Odjel ima razvijenu i istraživačku djelatnost. Tijekom dugogodišnjeg rada na mnogim arheološkim istraživanjima prikupljena je brojna arheološka građa, od koje je dio prezentiran u izložbenom prostoru Odjela za arheologiju. Riječ je o pokretnim arheološkim nalazima koji datiraju od vremena najstarije prapovijesti pa do novoga vijeka.
18.00 - 01.00
div
Izložba fotografija - Muzej između Donata i Foruma (autori: Filipa Jurković Pešić, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Robert Maršić, Arheološki muzej u Zadru)
Godine 1954., nakon velikih poslijeratnih oštećenja, Arheološki muzej seli se u zgradu tadašnjega Filozofskog fakulteta, današnjeg Sveučilišta u Zadru, gdje ostaje do 1974. godine. Iz tog vremena sačuvana je velika količina fotografija i negativa čiji su autori tadašnji muzejski dokumentaristi, fotografi Josip Špralja, Stevo Kukić i Franjo Nedved.
18.00 - 22.00
div
Radionica za djecu - Istražujmo zajedno
Istražujmo zajedno Kako izgleda podvodno arheološko istraživanje? Posjetitelji će tabletima uz pomoć predloška s 3D modelom otkrivati skrivene objekte i strukture potopljenog broda koji se već 2000 godina nalazi na dnu Jadranskog mora.
18.00 - 22.00
div
Radionica za djecu - Zakopajmo u prošlost
Zakopajmo u prošlost Što sve arheolozi pronalaze ispod zemlje i kako kistovima i metlicama otkrivaju prošlost, moći će iskusiti naši najmlađi posjetitelji u probnoj arheološkoj sondi postavljenoj posebno za ovu prigodu.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Sveučilište u Zadru, Odjel za arheologiju i Odjel za klasičnu filologiju