Sažetak programa u Noći muzeja

U rapskoj Noći muzeja, koju organiziraju Pučko otvoreno učilište Rab, Centar za kulturu Lopar, TZ Grada Raba i TZ Lopar, posjetitelji će moći sudjelovati u edukativnoj šetnji poučnom stazom Frux , noćnom razgledu grada, vožnjom biciklima Virtualnim muzejom ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva Juxta Mare.
Novootvoreni Interpretacijski centar Čovik i more u Loparu bit će otvoren tokom cijelog dana.
Svoja vrata otvara i Galerija tradicijskih nošnji Ive i Anica u Loparu, te na području Grada Raba Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i riznica, Crkva sv. Justine u kojoj je stalni postav sakralne umjetnosti, Gradski lapidarij i Udruga rapskih samostreličara. Predavanje Mirka Paparića „Druga strana kamena" održat će se u Kinu Rab.

Program

09.00 - 13.30
div
Edukativna šetnja poučnom stazom Frux projekta Rab Archaeological (T)races uz vodstvo dr.sc. Ane Konestre
Edukativna šetnja poučnom stazom Frux projekta Rab Archaeological (T)races uz vodstvo dr.sc. Ane Konestre. Dakako, sve će biti još zanimljivije, poučnije i zabavnije uz iščitavanje informativno-edukativnih panoa i korištenje interaktivne mobilne aplikacije. Nakon šetnje posjetitelji će razgledati Interpretacijski centar Čovik i more.
11.00 - 21.00
div
Razgled postava Interpretacijskog centra "Čovik i more" i Loparu
Svoja vrata otvara novi Interpretacijski centar „Čovik i more“ u Loparu koji i doprinosi očuvanju, zaštiti i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine, što će biti temelj za održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja Lopara.
16.00 - 18.00
div
Galerija tradicijskih nošnji Ive i Anica, Lopar
Galerija tradicijskih nošnji Ive i Anica u Loparu otvara svoja vrata. Posjetitelji će moći pogledati razne odjevne predmete nošene kroz generacije i doživjeti njihove priče, ali i brojne nove materijale čije se priče tek stvaraju.
18.00 - 20.00
div
Noćni razgled povijesne jezgre grada Šetnja kroz stoljeća uz organizirano vodstvo Udruge turističkih vodiča Rab
Za posjetitelje je organiziran noćni razgled povijesne jezgre grada Raba: Šetnja kroz stoljeća . Razgled uz stručno vodstvo posjetitelje vodi u rapsku katedralu, crkvu sv. Justine, Lapidarij i Udrugu rapskih samostreličara.
19.30 - 21.30
div
Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva JUXTA MARE - vožnja biciklima
Virtualni muzej Juxta Mare obuhvaća 13 točaka, lokacija na rapskoj obali koje progovaraju o povijesti i tradiciji kraja, brodograditeljima, ribarima i njihovim obiteljima. Projektom je povezana rapska maritimna baština i turizam te je valoriziran način života koji je otočna sela kroz stoljeća hranio. U Noći muzeja organizirana je vožnja biciklima uz vodstvo BK Mag.
18.00 - 20.00
div
Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Crkva sv. Justine, Gradski Lapidarij
Crkva Uznesenja BDM prava riznica dragocjenih slika, različitih relikvija i relikvijara među kojima je posebno štovana lubanja sv. Kristofora, sveca zaštitnika Raba. Crkva sv. Justine sadrži stalni postav sakralne umjetnosti. Gradski lapidarij čuva i prezentira zbirku kamenih spomenika kulturnopovijesnog značaja, predstavljanjem cjelokupnog fonda stalnim postavom.
18.00 - 21.00
div
Udruga rapskih samostreličara
Udruga rapskih samostreličara osnovana je 1995. godine i od tada je sudjelovala na više od 140 viteških turnira, ne samo na otoku Rabu, nego i u mnogim gradovima u Hrvatskoj i inozemstvu. U Noći muzeja bit će otvorena vrijedna zbirka Udruge.
18.00 - 19.00
div
Predavanje Mirka Paparića „Druga strana kamena – što je to kamen i od kuda dolazi?“
Izložba i predavanje Mirka Paparića „Druga strana kamena – što je to kamen i od kuda dolazi?“ održat će se u predvorju Kina Rab.

Sadržaj i oblikovanje programa: Pučko otvoreno učilište Rab