Sažetak programa u Noći muzeja

U Noći muzeja Pomorska zbirka bit će otvorena od 18 do 21 sat.
Posjetitelji će moći razgledati i izložbu "Zbirka za laku noć!" koja je rezultat dječje radionice osmišljene posebno za Noć muzeja, ostvarene u suradnji s PO "Vruljica" Dječjeg vrtića "Radost". Nakon čitanja priče za laku noć (ulomci priče "Ziba - plava zvjezdica") djeca će razgledati "zbirku za laku noć", odnosno dio zbirke u kojem su predmeti za navigaciju uz pomoć zvjezdanog noćnog neba. "Zvijezda" radionice bit će astronomski globus iz 1825. g. na kojem su naslikana zviježđa, poput Velikog i Malog medvjeda, Velikog psa, Dupina itd. Na kraju radionice polaznici će nacrtati vlastito zviježđe u obliku omiljenog plišanog medvjedića koji im pravi društvo na noćnim putovanjima.

Program

18.00 - 21.00
div
Pomorska zbirka
Pomorska zbirka nalazi se u zgradi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru. U stalnom postavu izloženi su predmeti vezani uz plovidbu, brodogradnju, ribarstvo i ostale djelatnosti vezane uz more. Među predmetima ističu se drvena ladva (čamac), antička rimska sidra, brodski top iz 16. st., terestrički i astronomski globus iz 18. i 19. st., modeli zadarskih jedrenjaka i drugi vrijedni predmeti.
18.00 - 21.00
div
Zbirka za laku noć!
Izložba je rezultat dječje radionice osmišljene posebno za Noć muzeja. Nakon čitanja priče za laku noć djeca će razgledati "zbirku za laku noć", odnosno dio zbirke u kojem su predmeti za navigaciju uz pomoć zvjezdanog noćnog neba, posebno astronomski globus na kojem su naslikana zviježđa, poput Velikog medvjeda, Velikog psa, Dupina itd. Na kraju radionice polaznici će nacrtati vlastito zviježđe.

Sadržaj i oblikovanje programa: Pomorska zbirka, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru