Sažetak programa u Noći muzeja

Prošla godina protekla je u znaku 140. obljetnice Meštrovićeva rođenja i velike retrospektivne izložbe u Galeriji Klovićevi dvori koja još uvijek traje, a ujedno izlaže veliki broj djela iz stalnog postava Galerije Meštrović. Stoga smo u središnjim dvoranama u prizemlju i na katu priredili multimedijalnu instalaciju Ivana Marušića Klifa. Njome prikazujemo Meštrovićeve (nedostajuće) radove, ali i lik samog umjetnika − pri radu, na odmoru, s obitelji…
Pripremili smo i edukativan sadržaj – na katu Galerije Meštrović uprizorit ćemo dramsku pričaonicu 'Priče iz šešira', koja se temelji na Meštrovićevu periodu života provedena u Splitu, dok će u prizemlju biti postavljena „kreativna stanica“ za samostalni rad i igru s raznovrsnim materijalima.

Program

17.00 - 23.00
div
Stalni postav Galerije Meštrović
U Galeriji Meštrović izložena su remek-djela Ivana Meštrovića kojima su obuhvaćena sva razdoblja umjetnikova bogatog stvaralaštva. Meštrović je gradio po vlastitoj zamisli (1931. – 1939.) kao dom svoje obitelji, ali i prostor za rad i izlaganje. Razgledajte nekadašnju Blagovaonicu, Sakralnu, Studijsku i Secesijsku dvoranu, te ponovno otkrijte Meštrovićeva remek-djela poput Joba i Velike Pietà.
17.00 - 23.00
div
Multimedijalna instalacija 'Strah od praznine' Ivana Marušića Klifa
Koristeći kao sirovinu fotografije Zorana Alajbega, ali i arhivske fotografije, novinske isječke te svojevrsnu Meštrovićevu „foto-biografiju“, Ivan Marušić Klif je preoblikovao preuzeti materijal kroz medij video projekcija i tehniku video animacije. Umjesto kiparskim tijelima, postav ispunja svjetlom, zvukom i pokretnom slikom, te nas uvodi u hipnotičan svijet Meštrovićeva kiparskog stvaralaštva.
17.00 - 18.00
div
Pričaonica 'Priče iz šešira' Jasmine Aleksandre Žiljak
U drugoj izvedbi dramskog programa 'Priče iz šešira' pripovjedačica Jasmina Aleksandra Žiljak mladu publiku će uvesti u razdoblje Meštrovićeva života provedenog u Splitu. Koristeći tehniku Kamisihibai kazališta djeci se pruža mogućnost interaktivnog sudjelovanja i upoznavanja sa zanimljivostima iz kipareva života koje nam često ostaju skrivene. Program je podržala TZ Grada Splita.
17.00 - 23.00
div
Pop-up radionica 'Papirnate lutke'
Pop-up radionica posjetiteljima svih uzrasta daje priliku da nakratko skoknu u kreativno stvaranje i steknu novu vještinu. Prema Meštrovićevoj skulpturi 'Bosanac na konju', koju je izradio u ranom djetinjstvu, izrađivat ćemo lutke konjanika. Slobodna forma radionice dozvoljava uključivanje u bilo kojem trenutku, a bude li potrebna pomoć, tu je muzejska pedagoginja.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzeji Ivana Meštrovića – Galerija Meštrović