Sažetak programa u Noći muzeja

Od 12 - 15 sati posjet crkvici sv. Jere i pustinjačkom stanu na Marjanu uz stručno vodstvo. Prijevoz je organiziran e-minibusom s polaskom ispred sjevernih vrata Muzeja, a zbog kapaciteta minibusa potrebna je prethodna najava na email edukator@marjan-parksuma.hr
U Noći muzeja posjetitelji će imati priliku razgledati izložbe: "Bellatores Chroatorum", "Knez iz Bojne", "Numizmatička zbirka Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika" i "Crkvine - Cista Velika i izložba fotografija Zorana Alajbega „Crljivica", i "Ranoromanički natpisi grada Splita" u lapidariju Muzeja.
Iz programa 7. MFAFa bit će prikazana 2 filma: Mehanizam s Antikitere (30') i 1001 lica Palmire (52'), a u glazbenom dijelu večeri nastupit će kvartet saksofona ENDeM.

Program

12.00 - 15.00
div
Posjet crkvici sv. Jere i pustinjačkom stanu na Marjanu
U suradnji s JU PŠ Marjan i bratovštinom sv. Križa, MHAS vas poziva da uz stručno vodstvo posjetite Šantine stine i crkvicu sv. Jere s ermitažom. Osiguran je prijevoz minibusom s polaskom ispred O.š. Meje, (S. Gunjače 1), sa sjeverne strane Muzeja u 12 i 13:30 sati. Obzirom na kapacitet minibusa potrebne su prijave na email: edukator@marjan-parksuma.hr Predviđeno trajanje posjeta 90 min.
18.00 - 23.00
div
Ranoromanički natpisi grada Splita (pretkomunalno doba splitske prošlosti)
U razvoju ranosrednjovjekovnog Splita, epigrafička baština zauzima posebno mjesto. Mahom latinskog jezičnog podrijetla, ona svjedoči o jednom urbanom naselju koje se oblikovalo, prostorno širilo te gospodarski i kulturno raslo - svjedoči o gradu uz koji su vezane mnoge važne stranice srednjovjekovne hrvatske povijesti i povijesti istočnog Jadrana.
18.00 - 23.00
div
Numizmatička zbirka Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika
Numizmatička zbirka Muzeja broji ukupno 3243 predmeta. Materijal zbirke znatno doprinosi sagledavanju dotoka i optjecaja novca na istočnoj jadranskoj obali, a ujedno je i značajan izvor za proučavanje povijesti toga prostora od najstarijih vremena do novoga vijeka. Stručno vodstvo s autorom izložbe: 19:00 i 21:00
18.00 - 23.00
div
Crkvine - Cista Velika i izložba fotografija Zorana Alajbega „Crljivica"
Prikazani su rezultati arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova od 1993. - 2010. g. na lokalitetu Crkvine u Cisti Velikoj, u zapadnom dijelu Imotske krajine. Izloženi spomenici popraćeni fotografijama i video prezentacijom oslikavaju povijest spomenutog lokaliteta u vremenu od 1500 g. pr. Kr. do ranog srednjeg vijeka. Stručno vodstvo s autorom izložbe: 19:30 i 21:30
18.00 - 23.00
div
Chroatorum Bellatores – ratnici u ranom srednjem vijeku
Izložba donosi priču o hrvatskim ratnicima u doba formiranja najranije hrvatske države. Njenu osnovu čini preko 250 izvornika iz 6./7. st. – 11. st – statusno-vojna oprema pojedinaca te dijelovi kamenog namještaja na kojima su oni zabilježeni imenom ili likom. Ovi su eksponati obuhvaćeni naracijom u formi stripa s prigodnim ilustracijama i objašnjenjima. Stručno vodstvo s autorom izložbe: 18 i 20
18.00 - 23.00
div
Knez iz Bojne
Arheološko nalazište Bojna – Brekinjova Kosa od izuzetne je važnosti za poznavanje hrvatskog ranosrednjovjekovnog razdoblja. Nalazi franačkog mača i luksuznoga groba u kojem je pokojnik bio pokopan s istom opremom kao i njegov suvremenik u Biskupiji kod Knina, govore o povezanosti regije Siska s ondašnjom središnjom Hrvatskom.
20.00 - 21.30
div
Izbor iz programa 7. Međunarodnog festivala arheološkog filma
20:00 Planetarij s Antikitere, Martin Freeth, UK, 30’ 20:30 1001 lice Palmire, Meyar Al-Roumi, FR, 52’
21.30 - 22.30
div
Noć muzeja s ENDeM kvartetom saksofona
Glazbeni program u izvedbi splitskog kvarteta saksofona ENDeM. Kvartet čine Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pjanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon), i Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon).
18.00 - 23.00
div
Prodaja muzejskih izdanja po prigodnim cijenama
U Noći muzeja dio muzejskih izdanja moći će se kupiti po prigodnim cijenama.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej hrvatskih arheoloških spomenika