Sažetak programa u Noći muzeja

Slovačka etno kuća ove će se godine odjenuti u indigo plavu, pustiti zvuke fujare na gramofonu i otplesati svoj slovački ples.
Slavica Moslavac uvest će nas u teorijski dio baštine i govoriti o predmetima koji se nalaze u Slovačkoj etno kući, ujedno predstavivši knjigu „Slovačka etno kuća sa pogledom u prošlost“. KUD LIPA uz slovačke plesove pokazat će vrste narodnih slovačkih nošnji. Etno kvizom znanja podsjetit ćemo se osnovnih informacija o Matici slovačkoj i etno kući. Oda modrotlaču sastojat će se od teorijskog uvoda i praktičnog dijela gdje će se posjetitelji okušati u izradi unikatnih radova na tkanini . Za kraj programa uvertira u glazbenu slovačku baštinu zbora LIRA i reprodukcija gramofonskih ploča na slovačkom jeziku.

Program

16.00 - 23.59
div
MUZEJSKA ZBIRKA KAO MJESTO OKUPLJANJA SLOVAČKE MANJINE U LIPOVLJANIMA (STALNI POSTAV)
Razgledavanje cjelokupne zbirke Slovačke etno kuće čiji su predmeti stacionirani unutar kuće i u gospodarskim objektima. Zbirka pruža uvid u nekadašnji način života Slovaka te kako su živjeli svoju svakodnevicu, koje alate i oruđe su koristili za obiteljske poslove, što se koristilo unutar kuće, a možemo reći i uvid u uređenje interijera.
17.00 - 18.00
div
Predstavljanje drugog proširenog izdanja knjige "Slovačka etno kuća sa pogledom u prošlost"
Predstavljanje II. proširenog izdanja knjige "Slovačka etno kuća sa pogledom u prošlost" autorice Slavice Moslavac. Knjiga je drugo dopunjeno izdanje tiskano početkom siječnja 2024. godine. U pripremi je izdanje na slovačkom jeziku. Razgovor sa autoricom vodi urednik izdanja Josip Krajči , uz pratnju članica folklornog društva LIPA Lipovljani.
17.00 - 18.00
div
Nastup KUD-a LIPA
Nastup kulturno umjetničkog društva LIPA iz Lipovljana. Članice LIPA-e obučene u različite slovačke narodne nošnje prikazati će nekoliko folklornih slovačkih plesova, a ujedno nas uvesti u priču o slovačkoj kulturi, baštini, o načinu života i o modrotlaču.
18.00 - 19.00
div
Etno kviz znanja
Etno kviz znanja na kojem će sudjelovati učenici Osnovne škole Josip Kozarac Lipovljani, a koji uče slovački jezik i kulturu po modelu C. Kviz će obuhvatiti osnovne informacije i znanja o Slovačkoj etno kući i o slovačkoj kulturi. Autorica kviza je Marita Štelma.
19.00 - 19.30
div
Što je modrotlač?
Predavanje o modrotlaču kako bi se usvojila osnovna teorijska znanja o tehnici oslikavanja tkanine indigo bojom. Modrotlač ili modrotisak je uvršten 2018. godine na UNESCO-v popis nematerijalne baštine, a Slovačka je jedna od nekoliko zemalja koje imaju modrotisak na tom popisu. Predavanje će održati Marita Štelma.
19.30 - 22.00
div
Modrotlač
Foto video klub Kutina održat će praktične radionice iz tehnike oslikavanja modrotlača. O modrotlaču ćemo govoriti i modrotlač u homagge - u plave nijanse i uzoraka izrađivati inovativnom tehnikom; ciljanom upotrebom digitalnih sadržaja i starog fotografskog procesa –cijanotipijom. Voditeljica radionice je Marijana Kapetanović.
19.00 - 22.00
div
Glazbeni nastup LIRA
Članice i članovi zbora LIRA obogatiti će svojim nastupom Noć muzeja izvođenjem desetak pjesama na slovačkom jeziku. Zbor LIRA je dugogodišnji kolektivni član i programski partner Matice slovačke Lipovljani te nas prate na brojnim inozemnim i domaćim događanjima, zajedno s nama slave i čuvaju slovačku baštinu. Voditelj zbora je Franjo Rodić.
21.00 - 23.00
div
Zvuci slovačke baštine
Reprodukcija gramofonskih ploča koje su zatečene u Slovačkoj etno kući i dio su zbirke slovačke kulturne baštine. Ploče sadrže pjesme na slovačkom jeziku i datiraju iz 20. st. Program će započeti puštanjem longplejke pod nazivom "Fujaročka moja". Posjetitelji će moći iskusiti čari glazbenog instrumenta Fujara koji se također nalazi na popisu UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine Slovačke.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Matica slovačka Lipovljani