Sažetak programa u Noći muzeja

Noć muzeja 2024. izvrsna je prigoda da Hrvatski željeznički muzej (HŽM) svojoj publici, a i mnogim novim zaljubljenicima u vlakove i željeznicu, predstavi neke izuzetne i posebno vrijedne željezničke pružne objekte na koje malokoji putnik obraća pozornost ili zna nešto o njima. Detalje, podatke i fotografije, potražite na https://muzej.hzinfra.hr/ za trajanja Noći muzeja, a i poslije.

(NE)PREPOZNATI ŽELJEZNIČKI OBJEKTI

Evo koje smo izuzetne i posebno vrijedne željezničke pružne objekte izdvojili za ovu priliku:
1. Tuneli – tunel Brajdica
2. Mostovi – Ćupković i Zeleni
3. Okretnice i ložionice – okretnica s ložionicom u Rijeci
4. Elektrovučne postaje – EVP Matulji
5. Pružne obloge – objekti izgrađeni u tehnici suhozida

Program

18.00 - 01.00
div
Virtualni susret s novom publikom Hrvatskoga željezničkog muzeja – upoznavanje s izuzetnim građevinama - (NE)PREPOZNATI ŽELJEZNIČKI OBJEKTI
Na mrežnoj stranici Hrvatskoga željezničkog muzeja oblikovan je dio sadržaja posebno namijenjen posjetiteljima Noći muzeja i novoj publici te zaljubljenicima u vlakove i željeznicu općenito. Fotografijama, tekstom i drugim vizualnim materijalima predstavljeno je pet posebnih željezničkih objekata koji pripadaju vrijednoj baštini naše zemlje.
18.00 - 22.00
div
Vinkovačka željeznička zbirka Hrvatskog željezničkog muzeja - stalna izložba
U Noći muzeja 2024. će, u Vinkovcima, na Željezničkom kolodvoru, Trg kralja Tomislava 3, biti otvorena stalna izložba "Životopis vinkovačkoga prometnog čvorišta" Vinkovačke željezničke zbirke Hrvatskoga željezničkog muzeja. Za sve zainteresirane posjetitelje će u 19 sati biti organizirano stručno vodstvo kroz izložbu od strane djelatnika Hrvatskoga željezničkog muzeja i gospodina Pave Božićevića.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: HŽ Infrastruktura d.o.o. – Hrvatski željeznički muzej