Sažetak programa u Noći muzeja

Hrvatsko restauratorsko društvo, strukovna udruga konzervatora-restauratora, uključila se u devetnaestu Noć muzeja sa zanimljivim radionicama na tri lokacije u suradnji s tri muzeja - Gradski muzej Križevci, Gradski muzej Vukovar te Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Na svakoj lokaciji osmišljena je drugačija radionica za posjetioce svih uzrasta. Želite li se iskušati u tehnologiji pozlate, izrade kopije ili retuša? Zanima li vas zaštita i očuvanje umjetnina na papiru? Znate li čime se točno konzervatori-restauratori bave? Posjetite nas na jednoj od lokacija i saznajte!

Program

20.00 - 22.00
div
Radionica pozlate
Hrvatsko restauratorsko društvo i Gradskim muzej Križevci organiziraju Radionicu pozlate za sve uzraste. Likovno-edukativna radionica o pozlati dat će uvid o jednoj od faza restauratorskog postupka pozlaćivanja. Pozlaćivat će se gipsani odljev muzejskog predmeta koji će biti prethodno pripremljen za svakog posjetitelja. Pozlaćene odljeve polaznici će moći ponijeti kući kao uspomenu.
18.00 - 21.00
div
Konzervatori-restauratori: tko su i što rade?
Hrvatsko restauratorsko društvo u suradnji s Airbnbom i s Gradskim muzejom Vukovar organizira kreativno-edukativnu radionicu u Dvorcu Elitz, u Mramornoj dvorani. Posjetitelji će imati priliku, uz stručno vodstvo, upoznati se s osnovama i različitim fazama konzervatorsko-restauratorskih postupaka te materijalima. Isprobajte retuš olovkom ili gipsom, izradu kopije i secco slike te tehniku pozlate.
19.30 - 21.00
div
Kako čuvati i zaštititi građu na papiru?
Posjetitelji koje zanima kako pravilno opremiti i zaštititi umjetnine na papiru za dugotrajno čuvanje, uključujući crteže, grafike i slično, moći će to saznati na radionici u Noći muzeja u MSU. Radionicu zajedno organiziraju Hrvatsko restauratorsko društvo (HRD) i MSU, a vodit će je konzervatorice-restauratorice Andreja Dragojević, Mirta Pavić, Ana Mlinarić i Leda Grabičanin

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Hrvatsko restauratorsko društvo