Sažetak programa u Noći muzeja

Izložba „MAČ – Jednom davno ...” održava se u izvanrednim okolnostima za Hrvatski povijesni muzej koji je zbog posljedica potresa u Zagrebu od 22. ožujka 2020. godine do daljnjega zatvoren za javnost. Zahvaljujući suradnji Hrvatskog povijesnog muzeja i Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, izložba od 14. prosinca 2023. do 29. veljače 2024. gostuje u Kući Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu. Izložba se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu izložbe predstavljeni su srednjovjekovni mačevi, dok je u drugom dijelu prezentirana fascinacija mačem i viteštvom danas – kroz književnost, film, kazalište, glazbu ...

Program

18.00 - 01.00
div
Izložba "Mač – Jednom davno ..."
Poveznica s izložbom bile su „Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić – „Lutonjica Toporko i devet župančića” i „Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica”, a Kuća Brlić poslužila je kao savršena kulisa. Postoji još jedna poveznica izložbe i Slavonskog Broda – neki od mačeva na izložbi, otkriveni su u rijeci Savi u blizini Slavonskog Broda – jedan kod Dubočca, a drugi „podno planine Motajice".
18.00 - 19.00
div
Radionica "Izradi svoj mač"
Radionica za polaznike osnovnoškolskog uzrasta na temu srednjovjekovnih mačeva kao arheološke kulturne baštine i popularne kulture. Sudionici će izrađivati mačeve od kartona te ih ukrašavati prema vlastitoj želji po uzoru na plemićke viteške mačeve.
19.00 - 20.00
div
Radionica "Mač – Jednom davno ..."
Radionica s radnim zadacima uz izložbu „Mač jednom davno…“. Polaznici radionice će proučavajući izložene srednjovjekovne mačeve ispunjavati radne listiće te se na poučan i zabavan način upoznati s temom viteštva.
18.00 - 01.00
div
HISMUSkodvas
Ako Noć muzeja planirate provesti u udobnosti svoga doma, posjetite nas virtualno – zabavite se i saznajte više o svojoj kulturnoj baštini (https://hismus.hr/hr/hismuskodvas/)

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Hrvatski povijesni muzej (Zagreb)