Sažetak programa u Noći muzeja

18:20 Predstavljanje Marko Polo Centra
Vicko Marelić, Marija Hajdić, Sani Sardelić, Marta Kalebota, Tonka Lujanac- Ususret otvaranju Marko Polo Centra
19:45 Predavanje u stalnom postavu
Tea Marinović - Izvještaj Banke Svetog Josipa Korčula, 1849.-1850. godina
20:30
Sani Sardelić: Priče o korčulanskim gulozarijama - Klašun naš svagdašnji, jučer, danas, sutra
18.00Razgled izložbe Korčulanski foto vremeplov uz interaktivno vodstvo suautora Mihovila Depola
21:00-22:00 Razgled muzeja uz stručno vodstvo kustosa

Program

19.00 - 20.00
div
Izvještaj Banke Svetog Josipa u Korčuli za razdoblje 1849. – 1850. za komunu Korčula
Tea Marinović, vrsna poznavateljica korčulanske pomorske baštine održat će predavanje na temelju svojih istraživanja pod nazivom Izvještaj Banke Svetog Josipa u Korčuli za razdoblje 1849. – 1850. za komunu Korčula. Arhivski dokumenti su pohranjeni u Arhivskom sabirnom centru u Žrnovu. Napisani su na talijanskom jeziku i oštećeni su. Donosi nove spoznaje o povijesti korčulanske brodogradnje.
20.00 - 21.00
div
Priče o korčulanskim gulozarijama Klašun naš svagdašnji, jučer, danas, sutra
Koji se povijesni kulturni tragovi otkrivaju u nježnoj teksturi tijesta i nadjeva klašuna i cukarina te prepoznatljivom obliku, kakav je njihov status danas, a i kakva ih (turistička) budućnost očekuje sutra, pitanja su na koja bismo pokušali odgovoriti interaktivnim izlaganjem Sani Sardelić: Priče o korčulanskim gulozarijama - Klašun naš svagdašnji, jučer, danas, sutra u Noći muzeja.
18.00 - 19.00
div
interaktivno vodstvo kroz izložbu Korčulanski foto vremeplov
Mihovil Depolo predstaviti će zanimljivosti o kameri te konzervatorsko-restauratorskom postupku na njoj a istaknuti će se i uloga njenog vlasnika korčulanskog fotografa Nika Sesse. Djelovao je u 20. st. u Korčuli. Zanimljiv je i vrijedan fotograf koji je bilježio trenutke svakodnevnog života grada i otoka Korčule. Njegove fotografije izložene su u stalnom muzejskom postavu.
18.00 - 19.00
div
Ususret otvaranju Marko Polo Centra
Slavno putovanje Marka Pola bilo je od globalne važnosti. Polo je zabilježio dragocjene geografske i etnografske podatke, biljni i životinjski svijet mnogih mjesta koje je obišao. Stalni postav će prezentirati dijelove tih zadivljujućih informacija. Kartama i knjigama, Putem svile i prikazom jedne od najvećih pomorskih bitaka srednjega vijeka, oživit ćemo prošlost i približiti baštinu Marka Pola
21.00 - 20.00
div
Stručno vodstvo po stalnom muzejskom postavu
Tijekom stručnog vodstva po novom stalnom muzejskom postavu posjetioci će se upoznati sa vrijednim muzejskim predmetima i zbirkama. Otkriti ćemo njihove tajne iz prošlosti. Svaki od njih bitan je dio materijalne i materijalne kulture grada i otoka Korčule. Rado ćemo im otkriti tajne o njihovoj vrijednosti i ulozi o svakodnevnom životu - poveznicama koje nas zbližavaju u minulim stoljećima i danas.

Sadržaj i oblikovanje programa: Gradski muzej Korčula