Sažetak programa u Noći muzeja

U Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati stalni postav Galerije Meštrović, nekadašnje obiteljske vile Ivana Meštrovića, u kojoj su izložena kipareva remek-djela u mramoru, bronci, drvu i gipsu.
U Sakralnoj dvorani u prizemlju odvija se projekcija trećeg po redu video uratka iz serije "Meštri pri radu", koji kroz tehniku stop animacije prikazuje nastanak kiparskog djela u drvu.
U 18.00 sati u Središnjoj dvorani na katu promovirat ćemo Audiovodič Galerije Meštrović za slijepe i slabovidne osobe. Audiovodič omogućuje osobama oštećena vida pristup informacijama o stalnom postavu, donosi detaljne opise izloženih djela, pruža pomoć pri kretanju postavom te donosi i druge zanimljivosti o muzeju.

Program

17.00 - 23.00
div
Stalni postav Galerije Meštrović
U Galeriji Meštrović izložena su remek-djela Ivana Meštrovića izvedena u mramoru (Psiha, Kontemplacija), bronci (Kiklop, Perzefona, Job), drvu (Žalosni anđeli i Veseli anđeli) i gipsu (Rimska Pietà) kojima su obuhvaćena sva razdoblja umjetnikova bogatog stvaralaštva. Meštrović je gradio po vlastitoj zamisli (1931. – 1939.) kao dom svoje obitelji, ali i prostor za rad i izlaganje.
17.00 - 23.00
div
Projekcija videa Od početka – Meštri pri radu #3 Drvo
Meštrović je prve umjetničke korake započeo rezbareći u drvu. Tijekom života opetovano mu se vraćao, dovršivši u drvu veličanstveni ciklus reljefa s prikazima iz Kristova života. Video prikazuje danas gotovo zaboravljenu tehniku rezbarenja, koja je u našoj umjetničkoj prošlosti ostavila neizbrisiv trag – od vratnica splitske katedrale do Meštrovićevih reljefa u crkvici Svetoga Križa.
18.00 - 19.00
div
Promocija Audiovodiča Galerije Meštrović za slijepe i slabovidne osobe
Autorica: Maja Šeparović Palada Sudjeluju: Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge Slijepih Split, Anđela Čeprnja, mag. rehabilitacijske edukacije, Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića, Vesna Bulić Baketić, voditeljica marketinga, promidžbe i odnosa s javnošću Muzeja Ivana Meštrovića i Maja Šeparović Palada, viša kustosica Galerije Meštrović.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Galerija Meštrović